null Beeld

Van aardappel tot frans frietje

Libelle selecteerde onlangs twee lezeressen die op bezoek gingen bij McDonald’s. Hun taak? Een kritische blik werpen op de aardappel, van het land tot de frietjes in het restaurant. Henny en Hetty gingen op zoek naar het antwoord op hun vraag: gebruikt McDonald’s altijd hetzelfde aardappelras voor de Franse frietjes?

onze Commerciële Redactie

Een bijzondere ervaring

“Leuk dat we zijn uitgekozen om te kijken hoe de Franse frietjes worden gemaakt”, vertelt Henny. De lezeres is opgegroeid op het Groningse platteland en weet dat sommige aardappelrassen gevoelig zijn voor ziektes en bacteriën. “Ik hoop erachter te komen hoe McDonald’s hiermee omgaat.”

Wij stellen aan u voor... De innovator

Teeltbegeleider Ronald van de aardappelleverancier neemt de twee Libellelezeressen mee naar het Zeeuwse Kruiningen, waar de aardappels voor McDonald’s Franse frietjes worden verbouwd. Ronald snijdt een aardappel doormidden. Het is de Innovator, het enige ras dat McDonald’s in Nederland voor de friet gebruikt. De langwerpige vorm is heel geschikt om frietjes uit te snijden. Daarnaast voldoet het ras aan de strenge kwaliteitseisen van McDonald’s. Ronald: “Het is een sterk ras dat minder gevoelig is voor ziektes.” Een deel van de gerooide aardappels gaat meteen naar de friet fabriek van Lamb Weston, de rest wordt opgeslagen bij de boer. “Ik dacht altijd dat er conserveringsmiddelen aan de aardappels werden toegevoegd om ze goed te houden, maar ik heb vandaag ontdekt dat ze heel lang goed blijven als je ze op een droge en koele plek bewaart”, vertelt Henny.

1 miljoen kilo friet per dag

In de fabriek verwonderen Henny en Hetty zich over de snelle verwerking van de aardappels. Er wordt één miljoen kilo friet per dag gemaakt: vijftig vrachtwagens vol. Na het wassen, snijden en controleren op plekjes wordt de friet kort voorgebakken in plantaardige olie, een mix van raapzaad- en zonnebloemolie. Om de kwaliteit te bewaken worden meer dan vijftig kwaliteitscontroles uitgevoerd van het moment dat de aardappel de fabriek binnenkomt tot het verpakken van de frietjes. Vervolgens gaan de frietjes diepgevroren naar de restaurants. Er worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Hetty: “Interessant om in de fabriek te kijken. Mooi om te zien dat de hele aardappel gebruikt wordt, zelfs de schil wordt verwerkt als veevoer.” Hierna nemen Henny en Hetty nog een kijkje in de keuken van het McDonald’s restaurant in Bergen op Zoom. Hier worden de frietjes in 100% plantaardige olie afgebakken. Uiteraard wordt er ook geproefd. “Heerlijk!”

Meer weten over de producten van McDonald's? Ga naar www.mcdonalds.nl/meerweten

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden