Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Van cola light krijg je een buikje

Drink je ook altijd cola light om alle calorieën in gewone cola te mijden? Dan kun je vanaf nu net zo goed overstappen naar gewone cola. Van cola light kom je namelijk net zo snel aan als van gewone cola. En die kilo’s hopen zich dan ook nog eens vooral rondom de buik op. 

Uit nieuw onderzoek van University of Texas Health Science Center in San Antonio blijkt dat light frisdrank leidt tot meer vet rondom de buik, vooral als je ouder wordt. De onderzoekers volgden 10 jaar lang 749 mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Ze ontdekten dat de groep die iedere dag cola light dronk, de omtrek van hun middel zag verdubbelen ten opzichte van de groep die geen light frisdrank dronk. De light drinkers konden gemiddeld 2,11 cm bij hun taille optellen, terwijl dat bij de niet-light drinkers slechts 0,77 cm was. Degene die af en toe cola light dronken, kregen er gemiddeld 1,83 cm bij. Verrassend genoeg zagen de onderzoekers bij de groep die gewone frisdrank dronk geen noemenswaardig verband met hun taille-omtrek. Dat is opvallend, omdat er ontelbaar veel onderzoeken zijn waarin suiker wordt gelinkt aan gewichtstoename.

Advertentie

Fosforzuur
Hoe kan het dat de groep light drinkers dikker wordt in de taille? Dat komt waarschijnlijk door een ingrediënt dat in light frisdrank én gewone frisdrank zit: fosforzuur. In gewone cola en cola light zit hetzelfde gehalte fosforzuur, maar mensen drinken over het algemeen veel meer cola light omdat het de gezondere optie lijkt; er zitten immers geen calorieën in. Die 10 suikerklontjes in een blikje cola zitten er inderdaad niet in, maar fosforzuur blijkt minstens zo ongezond als suiker. Er is in dit geval dus niet echt sprake van een ‘gezondere’ optie.

Regenwoud
Zie je buik als een soort regenwoud vol kleine organismen die in balans moeten zijn om zo gezond mogelijk te blijven. Als je liters light drank achterover slaat omdat je denkt dat daar geen gevolgen aan verbonden zijn, gooi je onbewust het ecosysteem van je buik overhoop door de enorme hoeveelheden zuur die je zo binnenkrijgt. “Als iemand frisdrank drinkt – de light of de gewone variant – kun je dat vergelijken met zure regen in een regenwoud. Geen van beide is gezond”, licht hoofdonderzoeker Sharon Fowler toe.

Cola light kun je dus, net als gewone cola, niet eindeloos drinken zonder aan te komen. Als je echt zin hebt in prik, kun je dus net zo goed voor de gewone variant gaan. Vaak nog lekkerder ook!

Ken je deze grappige feitjes over cola light al?

Bekijk ook: Hoeveel suiker zit er in ons eten?

Bron: Huffington Post, Journal of the American Geriatrics Society. Beeld: iStock 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien