null Beeld

Van kweepeer tot zonnebloempitten

Groenexpert Monique van Wegen geeft elke week tips voor (moes)tuin, terras & balkon.

null Beeld

In formatie

In de ochtend en avond vliegen nu grote groepen spreeuwen rond. Ze zoeken elkaar ’s avonds op om veilig bij elkaar te slapen. In ons land is een recordaantal spreeuwen – uit Nederland, maar ook Scandinavische spreeuwen strijken hier tijdelijk neer. Straks trekken ze met z’n allen naar hun overwinterplekken.

null Beeld

Een bij erbij

Bijen verzamelen nu hun voedselvoorraad voor de winter, dus die zijn blij met nazomerse bloeiers in de tuin. Struikheide, asters, sedum, Persicaria, paarse en witte zonnehoed en struikveronica zijn echte bijentrekkers.

null Beeld

Code geel

Op schaduwplekken waar de meeste planten uitgebloeid zijn, kan nu mooi de Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata) staan. De mooie gele bloemetjes op bijna zwarte gebogen stelen bloeien de hele nazomer en het najaar. Doet het goed op vochtige, humusrijke grond.

null Beeld

Maïs-hacks

De kolven van suikermaïs zitten ingepakt in een groen schutblad. Hierdoor is het moeilijk te zien wanneer ze precies geoogst kunnen worden. Let erop dat draden die uit de kolf hangen bruin en uitgedroogd zijn. De maïskorrels moeten geel en nog zacht zijn, en de kolf moet makkelijk afbreken van de plant.

null Beeld

Nazomerklussen

In september is de grond nog warm; een goed moment voor tuinklussen voor de winter. Denk aan voorjaarsbollen planten, tweejarigen en vaste planten in de grond zetten of verplaatsen, ui en knoflook voor volgend jaar in de moestuin zetten en kale plekken in het gazon opnieuw inzaaien.

null Beeld

Geen geflakker

Bijenwaskaarsen branden lang met een rustige vlam en ze walmen niet. Ook komen er bij de verbranding geen giftige dampen vrij.
Lange kaarsen € 15,- (ovothings.com)

null Beeld

Feestmaal

Het zaad van uitgebloeide zonnebloemen is een voedzame lekkernij voor allerlei vogels. Laat de uitgebloeide bloemen daarom aan de plant hangen of knip ze af en leg ze in een vogelhuisje.

null Beeld

Gebakken peren

Kweeperen (Cydonia oblonga) zijn hard en bitter, ze zijn pas eetbaar als je ze kookt of stooft. Kweeperen zijn rijk aan pectine, daardoor geleren ze goed en zijn ze heel geschikt om jam, gelei of likeur van te maken. Oogst ze voor de eerste nachtvorst.

null Beeld

Doorbloeier

Dahlia’s kunnen zeker tot de eerste nachtvorst in oktober of november blijven bloeien. Knip steeds de dode bloemen weg, dan blijft de plant nieuwe bloemen produceren.

  • Fotografie: Gettty Images, Shutterstock
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden