null Beeld

Van tequila val je af: waar of niet waar?

Het is Tequila Dag en misschien staat er bij jou wel een verfrissende zomercocktail in de planning bij dit mooie weer. Tequila is niet alleen een favoriet drankje, maar je zou er ook mee af kunnen vallen. Hoe zit dat nu echt? Dit onderzoek uit 2018 geeft meer inzicht.

Online redactie Libelle

Het zou een fijne opsteker zijn voor wie wel houdt van een Mexicaans verzetje op z'n tijd dat je er ook mee kunt afvallen.

Waar dit verhaal vandaan komt? Volgens het Amerikaans Scheikundig Instituut zitten in de plant waar tequila van gemaakt is, bepaalde suikers (zogeheten agavins - overigens niet te verwarren met agave) die je bloedsuikerspiegel verlagen. Tijdens het onderzoek kregen muizen een standaarddieet mét water met daaraan toegevoegd deze suikers. In vergelijking met de muizen die de toevoeging niet kregen, aten deze veel minder en hadden ze een lagere bloedsuikerspiegel.

Agavins

Daar kwam nog bij dat de muizen die de agavins namen ook een hormoon genaamd GLP-1 aanmaakten. Dit geeft je maag langer een vol gevoel en produceert ook insuline, wat dan weer gunstig zou kunnen zijn voor mensen met diabetes. En dat leidt bij veel media tot de conclusie dat je af zou vallen van tequila.

Proost

Maar of dat klopt? Helaas niet. De suikers waarvan in het onderzoek sprake is en die dus getest zijn op de muizen, zitten niet in tequila omdat ze zijn omgezet in alcohol. Er is dus geen link tussen de drank en afvallen. Wil je wat kilootjes kwijt, dan is een dagelijks tequila-momentje dus niet de oplossing.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock, Giphy.

Meer lezen over afvallen? Volg Libelle Lijnt Lekker op Facebook.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden