null Beeld

PREMIUM

Van wisteria tot winterkoning

Groenexpert Monique van Wegen geeft elke week tips voor (moes)tuin, terras & balkon.

Monique van Wegen
null Beeld

Water op voorraad

Deze terracotta potten zijn poreus. Graaf ze in en vul ze met water, dan zullen de wortels van de omringende planten water aan de pot onttrekken. Ideaal voor een planten- of moestuinbak op het balkon. De dop zorgt dat het water niet verdampt en elke week bijvullen is genoeg. Waterpot Olla v.a. € 10,- (devogelpot.nl)

null Beeld

Uitgelicht

Dit dimbare buitenspotje schijnt niet alleen naar beneden, het licht komt ook door de geperforeerde gaatjes in het kapje. Gemaakt van roestvrij staal. VIPP outdoor wandlampje € 319,- (flinders.nl)

null Beeld

Waterval van witteregen

Om volgend voorjaar weer een waterval van blauwe- of witteregen (Wisteria) in de tuin te verwelkomen, is het nu tijd om de scheuten op 40 cm af te knippen. Snoei ze in februari terug tot 15 cm, alleen als het niet vriest.

null Beeld

Natuurkunst

Kunstenares Anneke Bruin laat zich inspireren door vondsten uit de natuur. Het resultaat is de ene keer een oorsieraad waarin elzenkatjes verwerkt zijn, de andere keer maakt ze porseleinen vaasjes die lijken op zaaddoosjes van de luffa (sponskomkommer). annekebruin.nl

null Beeld

Zeebanket

Leuk weetje: de kokkelschelp is een vruchtbaarheidssymbool. De officiële soortnaam is Cardium edule, wat ‘eetbare hartschelp’ betekent. De enorme kokkelpopulatie in de Waddenzee vormt een natuurlijk zeebanket voor allerlei vogels.

null Beeld

Oorverdovend

Winterkoninkjes verblijven het hele jaar in ons land. Zit er eenmaal een in de tuin, dan is hij zeer honkvast. Keihard zingend laat hij weten dat dit ‘zijn’ tuin is. Zelf sluit hij daarbij zijn oren, anders zou hij doof worden. Hij kan trouwens totaal niet tegen koude winters!

null Beeld

Bloementapijt

Wie nu de knolletjes van de Cyclamen hederifolium en Cyclamen coum in de tuin plant, krijgt in de winter een bloementapijt cadeau. Hederifolium bloeit door tot december, coum bloeit van december tot maart. Cyclamen doen het goed onder een bladverliezende boom of aan de voet van een heg.

null Beeld

We want more!

Bijenfavoriet lavatera bloeit eindeloos lang. Hij is vorstgevoelig, maar laat zich ook makkelijk stekken. Knip wat gezonde toppen van 15 cm vlak onder een bladknoop en zet ze in potgrond. Plaats de bak op een beschaduwde plek of in een kasje en geef af en toe water. Laat ze in de winter in de kas of zet ze binnen op een lichte plek, niet laten uitdrogen. In het voorjaar kunnen ze in de volle grond.

null Beeld

Workshops

Studio Namenia geeft deze zomer en in het najaar cursussen Eco Print, vilten en parfum maken. Nieuw zijn de creatieve weekenden plantaardig verven, inclusief overnachtingen in gezellige tenten in het Groene Hart. studionamenia.nl

  • Fotografie: Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden