null Beeld

Vanaf deze leeftijd ga je meer op je moeder lijken en hier komt dat door

Valt het je op dat je steeds meer op je moeder gaat lijken? Sommige vrouwen zijn er bang voor, anderen vinden het een stuk minder erg. Maar als het je opvalt dat dit gebeurt, ben je vast en zeker de 33 jaar gepasseerd. Want volgens nieuw onderzoek is dat de leeftijd waarop je meer op je moeder gaat lijken.

Je ziet jezelf op situaties reageren zoals je moeder dat ook deed, opeens vouw je de was precies op haar manier op en kijkt op vrijdagavond dezelfde programma's. Geen zorgen, dit is heel normaal.

Dochter wordt moeder

Chirurg dr. Julian Da Silva merkte op dat de meeste van zijn patiënten naar hem toe kwam voor een zogeheten 'gezichtsverversing'. De reden daarvan was het feit dat ze vonden dat ze steeds meer op hun ouders begon te lijken. Gemene deler van deze patiënten? Ze waren allemaal rond de 37.

Vanaf de 30

Dat viel Da Silva op en die ging dit onderzoeken. De studie onthulde dat meer dan 50% van de vrouwen zelf toegaven dat ze rond hun 30e stopte met het verzetten tegen hun moeders. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat wanneer zij een kind kregen, een paar jaar later de dochters hetzelfde gedrag begonnen te vertonen en smaken begonnen te krijgen als hun moeders.

Da Silva onderzocht voor dit onderzoek zo'n 2.000 vrouwen en mannen. Hij vertelt dat we op een gegeven moment allemaal veranderen in onze ouders, maar dat is juist iets om te vieren. Da Silva legt uit dat moeder of vader worden vooral een belangrijke trigger is in dit proces.

Gebeurt ook bij mannen

Hoe weet je dat je steeds meer op je moeder gaat lijken? Op het moment dat jullie naar dezelfde programma's op tv kijken, dezelfde hobby's uitvoeren en dezelfde uitspraken gebruiken. Maar vrouwen zijn niet de enige die in hun ouder veranderen, bij mannen gebeurt dit proces ook. Dit gebeurt bij mannen wanneer zij de 34 jaar zijn gepasseerd. Mannen gaan zichzelf in hun vader herkennen wanneer zij dezelfde politieke opvattingen krijgen en wanneer het gewicht begint toe te nemen.

Kun je het stoppen?

Maar kun je hier aan ontsnappen of is het genetisch? Ja en nee is het antwoord. Volgens een psycholoog van Psychology Today zijn we geprogrammeerd door interactie met anderen. Daarom kun je gedurende je leven ook veranderen. Ons brein leert nieuwe patronen door interacties met geliefden, bekenden, vrienden en collega's.

Bij het ouder worden kan de programmering daarin verschuiven, maar op het moment dat we kinderen krijgen dan gaan we terug naar plaatsen en scenes die bekend zijn van onze eigen kindertijd. We gebruiken dan dezelfde taal en gedragen ons zoals onze ouders deden. Zelfs als je zei dat je dat echt nooit zou doen. De neuronen in ons brein zijn daar de schuldige van. Die hebben de neiging om te handelen volgens een vast patroon. Die paden kunnen veranderen, maar in bepaalde situaties zorgen de neuronen ervoor dat zij zich zelf weer op oude paden afstemmen. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je steeds meer op je ouders gaat lijken!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health, Psychology Today. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden