null Beeld

Vanavond eten we… salade met gerookte zalm- en krabrolletjes

Deze salade met gerookte zalm- en krabrolletjes ziet er niet alleen prachtig uit, het smaakt ook nog eens verrukkelijk. 

Vera Klandermans

Kijk voor verse krab even op de markt, want op zaterdag zijn er vaak krabbenpoten te koop, deze zijn vele malen lekkerder dan krab uit blik. Gebruik een hamer om de klauwen kapot te slaan en pulk en krabvlees eruit. Let er goed op dat er geen gruis tussen het vlees zit.

Gebruik 'goede' zalm: er is bio-gekweekte zalm van visfarms uit Ierland, Noorwegen, Schotland en Chili én er is wilde zalm, deze wordt dus lijngevangen. Neem dan zalm uit Alaska (Pacifische zalm).

Salade met Ierse gerookte zalm- en krabrolletjes voor 4 personen

Bereiden: 25 min. en 4 uur wachten. Circa 226 kcal p.p.

  • 225 gram krabvlees, vers gekookt (of uit een blikje)
  • 2 koffiel. mierikswortel uit een potje, maar ’t liefst vers geraspte (gebruik dan wat minder)
  • 4 eetl. dikke yoghurt
  • 1 eetl. zeer fijn gehakte platte peterselie
  • 1 eetl. zeer fijn gehakte kervel of bieslook
  • snuf cayennepeper
  • nootmuskaat van de rasp en versgemalen zwarte peper
  • 8 plakjes gerookte (wilde) zalm

Voor het serveren

  • 150 gram zachte jonge slabladeren
  • verse kruiden: bladpeterselie, kervel, bieslook, dragon, Oost-Indische kers of wilde venkel
  • 2 eetl. dragonazijn
  • 3 eetl. lichte olijfolie
  • peper en zout

Meng het krabvlees met alle andere ingrediënten, behalve de zalm. Spreid de gerookte zalmplakjes op een vel plasticfolie en spreid 1/8 deel van het krabvlees er over uit.

Rol het zo strak mogelijk op, gebruik de folie als hulp, het is een beetje zoals sushi maken.

Leg de rolletjes ingepakt ten minste vier uur in de koelkast om op te stijven.

Verdeel de sla en de kruiden over 4 borden. Snij de rolletjes schuin in plakjes en verdeel ze over de sla.

Druppel er dragonazijn en olijfolie over en maal er peper en zout op.

Serveer met Irish sodabread natuurlijk of roggebrood.

Eet smakelijk!

Recept: Yvette van Boven

Foto: Rob van der Vet

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden