null Beeld Melina Hammer/taverne-agency.com
Beeld Melina Hammer/taverne-agency.com

Vandaag eten we… kip met ahornsiroop en abrikozenjam uit de oven

Kip met ahornsiroop en abrikozenjam uit de oven. Dat is pas de smaak van winter! De saus bij de kip kan achterwege worden gelaten – met alleen de braadsappen smaakt hij ook lekker. Maar de saus geeft het gerecht wel iets extra’s.

Vera KlandermansMelina Hammer/taverne-agency.com

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 1 grote (biologische) kip
  • zout, peper
  • 20 kleine aardappelen, gehalveerd
  • 8 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
  • 6 hele teentjes knoflook
  • 1¼ dl abrikozenjam
  • 1¼ dl ahornsiroop (maple syrup)
  • 4 el olijfolie
  • 20 kerstomaatjes
  • 2½ dl slagroom
  • 1¼ dl kippenbouillon

Zo maak je het

Wrijf de kip in met zout en peper en leg hem in een grote braadslede. Leg de aardappelen, sjalotjes en knoflook er omheen. Meng de abrikozenjam met de ahornsiroop en bestrijk de kip ermee. Schenk de olijfolie over de kip en over de groenten ernaast. Braad de kip circa 1½ uur in een voorverwarmde oven op 200 °C tot hij gaar is. Voeg na 45 min. de tomaatjes toe. Haal de braadslede aan het eind van de braadtijd uit de oven. Neem 1¼ dl braadsap eruit en doe dit in een steelpan. Bedek de kip in de braadslede met aluminiumfolie en laat hem 12 min. rusten. Verwarm voor de saus het braadsap samen met de slagroom en de bouillon en laat dit 10-15 min. zachtjes koken tot de saus dik genoeg is. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de kip in stukken, leg de groenten erbij en serveer met de saus apart.

Ongeveer 525 calorieën per persoon.

Receptuur: Paul Lowe/Taverne Agency. Beeld: Melina Hammer

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden