null Beeld

Vandaag eten we… linzensalade mét en zonder spek

Linzensalade smaakt met spek bevat ongeveer 710 calorieën. De spek in de salade is geen noodzaak. Aan het lijnen? Maak dan de linzensalade zonder spek. Dat scheelt al gauw 200 calorieën. Dat is weer mooi meegenomen.

Nodig voor linzensalade met radicchio, verse vijgen, roquefort, groene dressing met of zonder spek voor 4 personen

Voor de salade

  • 100 g linzen uit Puy (kleine groene linzen)
  • 150 g jonge spinazie, gewassen
  • 1 krop radicchio, fijn gescheurd en de harde delen verwijderd
  • 2 roodlofjes (of witlof) in reepjes gesneden en besprenkeld met citroensap
  • de sap van 1 citroen (voor de groente)
  • 4 verse vijgen, in dunne plakken (evt. vervangen door gele rozijnen)
  • 1 grote bos kervel, of 2 kleine (houd wat apart voor de dressing)
  • 200 g koude roquefort * evt. 250 g gerookte spekblokjes, uitgebakken

Voor de dressing

  • 1 el halvanaise
  • klein beetje achtergehouden verse kervel
  • 1 el rode wijnazijn
  • snufje suiker of honing
  • 75 ml lichte olijfolie

Zo maak je het

Kook de linzen in 12 minuten beetgaar en spoel ze koud af. Hussel ze door de verse jonge spinazieblaadjes, gescheurde blaadjes radicchio, blaadjes roodlof en schijfjes verse vijgen.

Maak de dressing alvast: klop in de blender de mayonaise, kervel, rode wijnazijn en een snufje suiker glad en giet op het laatst de olijfolie erdoor in een dunne straal tot er een romige, lichtgroene dressing ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Giet in een flesje of kannetje en zet opzij. Meng een beetje rode wijnazijn, olijfolie, peper en zout door de sla en schep de sla op vier borden. Leg een toef kervel op de salade. Schaaf roquefort uit de koelkast zo dun mogelijk en zet de kaasflinters rechtop rond de ‘saladetoren’. Giet wat dressing met een cirkelbeweging om de salade heen op het bord. Bestrooi evt. met spekjes.

Geef er dun gesneden biologisch krenten-roggebrood.

Bereiden: ca. 25 min.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden