null Beeld

Vandaag maken we… fish & chips met tzatziki en ingelegde komkommers

Dit gerecht is een heerlijke variatie op de Engelse fish & chips. Het is fris en voedzaam en bevat ongeveer 540 calorieën per persoon.

Nodig voor fish & chips met tzatziki en ingelegde komkommers voor 4-6 personen

  • 1 geschilde komkommer
  • 1 tl grof zeezout
  • 400 g Griekse yoghurt
  • 1-2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • zout, peper
  • 1-2 el fijngesneden dille
  • ca. 200 g rijstebloem
  • 2,5 dl bruisend mineraalwater
  • 12-15 kleine tongfilets
  • plantaardige frituurolie
  • 75-100 g dunne chips
  • ingelegde komkommers

Zo maak je de tzatziki en fish & chips

Halveer de komkommer, verwijder de zaadjes en schaaf beide helften in flinterdunne plakjes. Strooi er grof zeezout over en laat de komkommer circa 30 min. uitlekken in een zeef. Druk de komkommer daarna droog in een doek. Klop de yoghurt los en roer er de komkommer, knoflook en olijfolie door. Breng op smaak met zout, peper en dille. Klop van rijstebloem, bruisend water en wat zout en peper een glad beslag. Bestuif de tongfilets dun met rijstebloem en haal ze daarna door het beslag. Laat het teveel aan beslag eraf lopen. Bak de visfilets 2-3 min. in hete olie op 170°C. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer de vis met tzatziki, chips en ingelegde komkommers.

Zo maak je ingelegde komkommers

Snijd circa 500 g ongeschilde snackkomkommers in lange, dunne repen. Leg ze in een kom en bestrooi met 2 tl zoutvlokken. Laat dit 20 min. intrekken. Spoel het zout eraf met koud water en schenk kokend water over de komkommers tot ze onder staan. Laat ze direct uitlekken en spoel ze koud. Doe de komkommers in een grote pot met 1 tl zwarte peperkorrels en een handvol fijngesneden dille. Meng 5 dl witte wijnazijn met 225 g fijne tafelsuiker en roer tot de suiker is opgelost. Schenk dit mengsel over de komkommers en laat de smaken minstens 1 uur (langer mag ook) intrekken.

Bereiden: circa 25 min. Wachten: circa 30 min. Circa 540 kcal p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Jan Luijk. Styling: Barbara Groen. Bereiding: Yvonne Jimmink

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden