null Beeld

Veel last van hooikoorts dit jaar? Dit zijn de boosdoeners

Heb jij dit jaar ook erg last van extreme niesaanvallen en tranende ogen? Dat is heel logisch te verklaren, want 2018 blijkt een bijzonder hardnekkig hooikoortsjaar. De late vorstperiode, een warm voorjaar en aanhoudende droogte zorgen voor een ideaal pollenseizoen.

Tosca de Jong

Normaal gesproken zorgen regenbuien ervoor dat de lucht wordt schoongespoeld, maar omdat we al een hele lange tijd geen regen hebben gehad blijven de vervelende pollen rondzweven in de atmosfeer.

Piek in april

In april waren mensen die last hebben van hooikoorts niet blij. Het hooikoortsseizoen begint als de berk uitloopt. Normaal gesproken begint het hooikoortsseizoen half maart, maar door het late winterweer begonnen de bomen dit jaar later, waardoor de piek in april scherper en hoger was dan gebruikelijk. De absolute piek lag op 12 april.

Huisarts

De bloeiperiode van de grassen valt dit jaar precies samen met het aanhoudende droge weer en dat betekent dat de pollenkorrels die in de lucht komen niet worden uitgespoeld door de regen. In de week van 28 mei leidde kwamen daardoor een hoop mensen bij de huisarts met tranende ogen en niesaanvallen.

Nieuwkomer alsemambrosia

In de jaren twintig van de vorige eeuw was in Barcelona ineens een heftige hooikoortsuitbraak, veroorzaakt door alsemambrosia, een exotische plant uit Noord-Amerika. Inmiddels rukt hij langzaam op richting het noorden en richting Oekraïne. Als eind augustus, begin september, tijdens de bloeiperiode van de plant, de wind uit het oosten of zuiden waait, komen de pollen vanzelf deze kant op. Een nieuwkomer die we dus niet warm zullen verwelkomen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant.nl Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden