Verdien je te weinig of geef je te veel geld uit? Beeld Getty Images
Verdien je te weinig of geef je te veel geld uit?Beeld Getty Images

Verdien je te weinig of geef je te veel geld uit?

Moet jij aan het eind van de maand elke keer weer op een houtje bijten? Dan is de vraag natuurlijk: geef je te veel uit of verdien je te weinig? Déze simpele methode geeft het antwoord.

In Nederland heeft 45% van de huishoudens moeite met rondkomen. Volgens budgetcoach Tiffany Aliche leer je met dit stappenplan je financiën bij te houden en krijg je in één oogopslag antwoord op deze vraag.

1. Bekijk en sorteer je rekeningen

Begin met de rekeningen die je iedere maand hoe dan ook moet betalen en die iedere keer hetzelfde zijn. Denk hierbij aan je hypotheek of huur, mobiel abonnement of internet- en televisiekosten. Zet hier overal de letter R van rekeningen voor.

2. Zet alle overige vaste lasten op een rij

Ga verder met de gas, water en lichtrekeningen. Zet hier ‘OR’ van overige rekeningen voor. Deze rekeningen kunnen per maand verschillen, omdat dit afhangt van je gebruik.

3. Noteer alles wat overblijft

Nu je de vaste lasten hebt opgesplitst, kun je alle kosten die overblijven onder EK, oftewel ‘eigen keuze’ zetten.

Overzicht en beoordeling

Nu is het tijd om je uitgaven te bekijken en te beoordelen. Als je naar je budget kijkt, zie je dan dat het grootste deel van je geld naar R en OR’s gaat? Dan is de kans groot dat je niet genoeg verdient. Dat is erg vervelend, maar daar valt gelukkig iets aan te doen.

Ten eerste kun je naar je inkomen kijken. Vraag jezelf af of je vindt dat je meer zou moeten verdienen voor het werk dat je nu doet. Bedenk ook wat je wél kan doen om eventueel hoger op te komen of meer te gaan verdienen. In dat geval kun je een (functionerings)gesprek aanvragen.

Bezuinigen

Je zou natuurlijk ook nog eens goed naar de vaste lasten kunnen kijken. Woon je te groot? Verbruik je teveel energie? Waar zou je op kunnen bezuinigen? Met deze tips kom je een heel eind.

Minder uitgeven

Bestaat jouw uitgaven voornamelijk uit EK’s? Dan geef je waarschijnlijk te veel geld uit. In dat geval kan het handig zijn om aan het begin van de maand alvast wat geld over te maken naar een spaarrekening. Het liefst zelfs eentje bij een andere bank, zodat je het geld niet ziet als je je bankierenapp opent. Op die manier begin je de maand met minder, en leer je naar ook naar te handelen.

Tips

Ga dan kijken waar je nu precies zoveel geld aan uitgeeft. Verdeel alle EK’s in nieuwe groepen, zoals boodschappen, etentjes, kleding, persoonlijke verzorging etc. Geef je veel geld uit aan de boodschappen? Eten is belangrijk, maar dankzij deze tips bespaar jij aardig wat geld op je boodschappen.

Shop je te veel? Zo kom je van je koopverslaving af:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: PureWow.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden