Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Verliefd op zijn schoonzus

De razende rivier door Frode Grytten

Waar het over gaat: Dode jongen in rivier duidt op misdrijf: journalist Robert en zijn broer de rechercheur willen beiden het mysterie oplossen. En houden van dezelfde vrouw.

Advertentie

De eerste zin: De avond ervoor had ik een koel zuchtje wind gevoeld, maar ook deze dag zou warm worden.

Waardering: 9-

De razende rivier is een mooi en spannend boek om drie redenen. 1. Het verhaal speelt zich af tijdens een hittegolf in Noorwegen. Dat roept een zinderende sfeer op die wij Hollanders goed kennen. Hittegolven hier zijn ook altijd vreemde periodes. De mensen lijken van stroop, de straatgeluiden zijn van rubber, niets is meer wat het lijkt. 2. Hoofdpersoon Robert is geen held en dat is een verademing. Eindelijk eens iemand die te dik is, vaak twijfelt en erg veel zweet. Dat maakt hem geloofwaardig en om van te houden. 3. Hoewel op de cover ‘literaire thriller’ staat, vind ik de psychologische lijnen in De razende rivier van groter belang. Oké, er is een moord gepleegd en het Noorse stadje is in rep en roer (mooi hoe dat wordt beschreven), maar waar het steeds om gaat is de onmogelijke liefde: Robert heeft een affaire met zijn schoonzus, de vrouw van zijn broer. De spanning rondom dat taboe beneemt je de adem. Mag hij houden van die vrouw? Zal zij haar echtgenoot ooit verlaten? Is er een toekomst voor hen beiden? Mooi, kort geschreven en intelligent opgebouwd. Ik geef een 9-. En ik wil onmiddellijk méér van deze Frode Grytten. 

De razende rivier – Frode Grytten, Uitgeverij Arbeiderspers
ISBN 9789029567541, Prijs € 18,95

Wilt u dit boek bestellen?  

Meer over Marleen Janssen vindt u op www.marleenjanssen.nl

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien