null Beeld

Vermoeid door corona of een herfstdip? Zó herken je het verschil

Het najaar is begonnen en een herfstdip ligt op de loer. Vermoeidheid kan daarbij hard toeslaan. Dat is verwarrend genoeg een symptoom dat ook vaak bij corona de kop op steekt. Hoe herken je het verschil?

Daphne Dorgelo

Dokter Rutger Verhoeff legt uit hoe je beide vormen van vermoeidheid van elkaar onderscheidt.

Donkere dagen

"Een herfstdip is, zoals de naam al doet vermoeden, seizoensgebonden. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken, waaronder verminderd daglicht, een veranderde stofwisseling van melatonine en een lager serotoninegehalte", legt de dokter uit. "Maar het hangt van je eigen gesteldheid af of je hierdoor gevoelig bent voor een herfstdip."

Energie weg, maar de wil niet

"Bij een herfstdip is er een duidelijk vermindering van plezier en interesse om dingen te doen. Ook ben je voor het grootste deel van de dag in een vermoeide, sombere stemming. Dat verschilt met de vermoeidheid veroorzaakt door het coronavirus; dan hebben mensen vaak nog wel de wil om iets te willen doen, maar word je tegengehouden door je lichaam. De energie is vaak weg."

Schommeling gewicht

"Daarbij zien we bij een herfstip dat mensen vaak afvallen of aankomen. Een verandering in het gewicht kan ook door het coronavirus komen, maar dan is het bijna altijd afvallen." Een herfstdip past volgens Verhoeff meer bij depressieve gevoelens. "Je zal dus in dat geval mogelijk ook een slechtere concentratie hebben en tevens een gevoel van waardeloosheid en onterechte schuldgevoelens."

Volgorde symptomen

Vermoeidheid veroorzaakt door het coronavirus is vaak een nasleep van de ziekteperiode. "Moe zijn zal niet de allereerste klacht zijn bij een besmetting. Omdat het virus in je slijmvliezen nestelt zal je eerst verkouden worden, veel hoesten of bijvoorbeeld je smaak- en reukzintuigen verliezen. Daarna pas vindt er een immuunrespons plaats en worden mensen, vaak na een paar weken, vermoeid door het coronavirus. Zo'n immuunrespons vergt immers veel energie."

Testen op het virus heeft volgens Verhoeff relatief weinig zin bij vermoeidheid. Niet alleen omdat de testcapaciteit beperkt is, maar ook omdat het een nasleep is van het virus en je dus waarschijnlijk niet meer besmettelijk bent - mocht het door corona veroorzaakt zijn.

Patroon

De herfstblues zijn vaak een terugkerend verschijnsel. "De een is er nu eenmaal gevoeliger voor dan de ander. Twijfel je nog of je moe bent door het coronavirus, bedenk je dan hoe je je voortgaande jaren voelde rond deze tijd van het jaar." Ongewoon is het namelijk zeker niet: ruim een miljoen Nederlanders zouden naar verluidt last hebben van zo'n winter- of herfstdip. "Mocht dit voor jou gelden, dan raad ik aan om te sporten, veel naar buiten te gaan en het te delen met de omgeving. En eventueel met een psycholoog aan de slag te gaan. Dat gaat bij het coronavirus niet helpen natuurlijk."

Dokter Rutger geeft in deze video 3 tips om een herfst- of winterdip tegen te gaan:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden