null Beeld

Vers van het land: zomerpostelein

Het is een beetje zurig en scherp van smaak, maar ontzettend lekker. Eet zomerpostelein nu, want het wordt in deze maand geoogst, dus is het op zijn lekkerst.

Vera Klandermans

Inspiratie nodig? Op deze 3 manieren smaakt zomerpostelein altijd goed.

1. Pesto

Lekker op een broodje of bij een salade.

Nodig

  • 250 g biologische zomerpostelein
  • 100 g pecannoten
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 dl olijfolie en peper en zout voor de smaak

Maal in een keukenmachine alle ingrediënten glad.

2. Soep

Nodig voor 4 personen

  • 500 g zomerpostelein
  • 45 g boter + een klein klontje
  • scheutje vermouth
  • 750 g groentebouillon
  • 125 g crème fraîche
  • Peper en zout

Wist je dat je al deze producten door de bezorgservice van Albert Heijn thuis kan laten bezorgen? Lees de voordelen!

Smoor de groente in een klein beetje boter (7 min.). Zeef de postelein en vang het vocht op. Smelt 45 g boter in de pan en voeg de bloem toe en roer het tot een papje. Giet de vermouth erbij en blijf roeren. Giet er vervolgens de groentebouillon en de crème fraiche over. Breng aan de kook en voeg de postelein toe. Even pureren, beetje peper en zout en opdienen maar!

3. Salade met kikkererwten

null Beeld

Nodig voor 4 personen

  • 150 g kikkererwten, uit blik
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • 1 vingerkootje gember, geschild en in dunne lucifers gesneden
  • 200 g zomerpostelein, gewassen en de wortels eraf gesneden
  • 2 gekookte bietjes, in parten
  • 75 g geitenkaas
  • 50 g hazelnoten, even kort gebakken in de koekenpan

Nodig voor de dressing

  • 1 klein teentje knoflook, uit de pers
  • 50 ml rode wijnazijn
  • peper & zout
  • 50 ml walnoten- of hazelnotenolie
  • 100 ml lichte plantaardige olie

Klop de ingrediënten voor de dressing, zet opzij. Giet 2 eetlepels dressing in een wok op het vuur. Voeg de kikkererwten toe, de uiringen en de gemberlucifers. Schep kort om en laat alles net doorwarmen. Laat dan iets afkoelen en schep dan de zomerpostelein erdoor, de bietjes en de hazelnoten. Schep de salade op een groot bord. Overgiet hem met nog wat dressing en verkruimel de geitenkaas erover.

Bereiding: 20 min. Kcal: 450 p.p.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Jan Luijk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden