null Beeld

Vitamine D-tekort: dit is wat te weinig zonlicht met ons doet

Met de weeromstuit krijgen Nederlanders weer minder zonlicht op de huid. Een tekort aan vitamine D ligt dan op de loer.

Onderzoek wees in 2015 uit dat 60 procent van de Nederlanders een vitamine D-tekort heeft in de winter. Menig persoon weet dan dat zij ten gevolge een verminderde weerstand, stuggere spieren en minder sterke botten en gebit kunnen hebben. Naast het feit dat de meesten überhaupt geen blijer mens worden van minder zonlicht natuurlijk.

Vermoeidheid en haaruitval

Maar vermoeidheid is volgens diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein ook een duidelijk signaal van een tekort. "Slaap je voldoende maar ben je vooralsnog moe? Dan is er een kans dat het door een vitamine D-tekort komt. Je kunt dat eventueel laten checken bij de huisarts."

"Ook haaruitval zonder andere aanwijsbare reden kan goed door een vitamine D-tekort komen." De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe haarfollikels.

Tekort verhelpen

Supplementen kunnen soelaas bieden. Voor het opnemen van andere vitaminen gaat de voorkeur van Walrabenstein uit naar een gevarieerd voedingspatroon, maar vitamine D haal je uit zonlicht en is in die zin een heel afwijkende vitamine. "Alleen mensen die iedere dag veel buiten zijn en zich blootstellen aan zonlicht hebben waarschijnlijk genoeg vitamine D van natuurlijke bron. Daarnaast neemt de één bepaalde vitaminen, waaronder D, makkelijker op dan de ander."

Ook hebben leeftijd en huidskleur invloed op de opname. De omzetting van zonlicht naar vitamine D is vaak minder efficiënt bij mensen met een getinte of donkere huid, kinderen en mensen ouder dan zeventig jaar.

En wat die schappen met duizelingwekkende variaties vitamine D betreft: het maakt niet zoveel uit van welk merk je een potje kiest, zolang je maar niet meer dan honderd microgram (4000 internationale eenheden) per dag gebruikt, tenzij je tijdelijk een hogere dosering hebt gekregen op recept van je huisarts.

Kan een gezonde leefstijl als therapie ingezet worden? Wendy legt het ons uit:

Wil je met een gezonde leefstijl aan de slag? Dan kan het boek ‘Food, Body, Mind’ van Wendy je ook verder helpen.

null Beeld
null Beeld

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden