null Beeld

Voel je je ’s nachts zieker dan overdag? Daar is een reden voor

Net als dat 's nachts je zorgen tig keer erger lijken, kun je je in het holst van de nacht ook een stuk beroerder voelen als je overdag al niet helemaal fit was. Hoe kan dat?

Susan Dalstra

Het is voor een groot deel te wijten aan het immuunsysteem, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Op volle toeren

's Nachts draait je immuunsysteem op volle toeren, terwijl het overdag op een lager pitje staat. Dat verklaart waarom je het 's nachts een stuk zwaarder hebt: je lijf is harder aan het werk het virus uit de weg te ruimen.

Minder afleiding

Om dezelfde redenen dat je 's nachts eindeloos kunt tobben terwijl er overdag niet zoveel aan de hand is, voel je je in bed een stuk zieker: je hebt minder afleiding. Pijn kun je namelijk voor een deel negeren wanneer je geconcentreerd aan het werk bent, een boek leest of een serie kijkt. Wanneer je in bed eindelijk alle tijd hebt om alles echt te voelen, merk je pas hoe ziek je eigenlijk bent.

Koorts

Hormonen spelen ook een rol. 's Nachts vinden er verschillende chemische processen plaats waardoor de lichaamstemperatuur verandert. Dat zorgt ervoor dat koorts in de avonduren stijgt. 's Nachts bereikt de koorts een hoogtepunt, om vervolgens in de ochtend weer wat te dalen. Frustrerend, want daardoor kun je je na een beroerde nacht afvragen waarom je je eigenlijk hebt ziek gemeld wanneer het in de loop van de ochtend een stuk beter gaat.

Nachtelijke hoestbuien

Tot slot is je houding belangrijk. Wanneer je last hebt van je maag, wordt het er niet beter op wanneer je ligt. Het maagslijm hoopt zich op in de keel en dat is geen lekker gevoel. Ook je longen zijn anders 'geplooid' wanneer je ligt. Als je zit, bevindt het vocht zich aan de onderkant van de longen. Zodra je gaat liggen, sijpelt het langs de wanden omhoog. Dat verklaart die nachtelijke hoestbuien waar geen einde aan lijkt te komen. Liggend slapen, dat valt nog niet mee.

De griep te pakken? Dit overlevingspakket sleept je er doorheen.

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden