null Beeld

Volgens experts zijn er vier soorten drinkers: welk type ben jij?

Dat alcohol niet gezond voor je is, weten we allemaal. Overmatig drankgebruik kan leiden tot een hoge bloeddruk, leveraandoeningen, kanker en verslaving. Het is daarom belangrijk om je alcoholinname binnen de perken te houden. Maar hoe weet je nu of je risico loopt?

Erandi Godinez

Volgens alcohol expert Emmanuel Kuntsche is het vooral belangrijk om er achter te komen waarom je drinkt. Er zouden namelijk vier soorten alcoholdrinkers zijn. Als jij weet bij welke soort je hoort, weet je ook meteen of je risico loopt.

1. De sociale drinker

Je bent iemand die eigenlijk alleen maar drinkt in gezelschap. Je drinkt vooral omdat alcohol ervoor zorgt dat je wat losser bent en meer plezier hebt met je vrienden. Als je thuis op de bank zit of een etentje heb je eigenlijk geen alcohol nodig. Je bent iemand die met mate drinkt en weet wanneer ze moet stoppen.

2. De aangepaste drinker

Tegenwoordig is heel normaal om alcohol te drinken. Sterker nog: als je niet drinkt dan kijken mensen je al snel gek aan. Voor jou is alcohol dan ook een middel om erbij te horen, je drinkt het niet per se omdat je het zelf graag wilt. Als je met je vriendinnen uitgaat sta je dan ook vaak de hele avond met hetzelfde glas wijn in je handen.

3. De effect-drinker

Deze vorm van drinken heeft niks met sociaal zijn te maken. Als jij drinkt dan is dat maar met één doel, en dat is dronken worden. Effect-drinkers zijn vaak extravert, impulsief, agressief en houden ervan om risico’s te nemen. Het zijn vaak jonge mensen die tot deze groep drinkers behoren. Als jij een effect-drinker bent is het belangrijk om je alcoholinname in de gaten te houden: dit type drinker loopt namelijk meer risico op alcohol gerelateerde problemen.

4. De tobbende drinker

Dit type drinker gebruikt alcohol om met bepaalde problemen om te kunnen gaan. Je hebt alcohol nodig om je leven draaglijker te maken. De tobbende drinker kampt vaak met een depressie of angststoornis en ziet alcohol als zijn/haar laatste redmiddel. Drinken is voor jou een manier om je problemen uit de weg te gaan. Dit type drinker heeft de meeste kans om verslaafd te raken aan alcohol.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Harpers Bazaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden