null Beeld

Vragen bevolking bij opvang 750 asielzoekers

Overal in Nederland wordt gezocht naar nieuwe plekken om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Zo ook in Hardenberg. In eerste instantie werd er gesproken over 1000 asielzoekers over een periode van vijf jaar.

Gina van Elburg

In samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is onderzocht op welk terrein binnen de grenzen van de gemeente Hardenberg een dergelijke opvang geregeld kon worden. Er is een terrein van ongeveer 4 hectare in het gebied Heemerpoort gelegen aan de Jachthuisweg in Hardenberg aangewezen als tijdelijke locatie waar deze opvang gerealiseerd kan worden.

Kleurrijk geheel

Natuurlijk is iedereen het er over eens dat mensen in nood opgevangen moeten worden, maar wat gebeurt er met je als dit in jouw achtertuin moet plaatsvinden? In het mooie en rustig buitengebied van Hardenberg zal het straks een kleurrijk geheel worden van mensen uit allerlei landen met diverse nationaliteiten en met andere geloofsovertuigingen.

Uiteenlopende reacties

Gisteravond vond er in het gemeentehuis van Hardenberg een informatieavond plaats. Er werd informatie gegeven over de locatie van het toekomstige azc en de inrichting van het grondgebied aan de Jachthuisweg. Een aantal inwoners van de gemeente Hardenberg staat pal achter de opvang van de vluchtelingen, maar direct omwonenden van het industrieterrein zijn verontrust. Bewoners uit de naastgelegen wijk “de Marslanden” maken zich zorgen dat er straks onrust zal ontstaan in hun buurt waar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. Mensen die speciaal vanuit het westen voor de rust en hun oude dag naar Hardenberg zijn gekomen, hebben dit nooit kunnen vermoeden. Nu zijn de mooie buitenverblijven en woonboerderijtjes ineens een stuk minder waard, want wie wil er nu naast een asielzoekerscentrum wonen?

Klankbordgroep teleurgesteld

De leden van de klankbordgroep zijn teleurgesteld dat de gemeente het advies, om tot plaatsing van maar 500 asielzoekers over te gaan, naast zich neer heeft gelegd. Wethouder De Vent legt uit dat pas bij een grootte van 750 een aantal basisvoorzieningen gegeven kunnen worden zoals: een basisschool op het terrein, medische diensten, meer professionele begeleiding. Volgens de voorzitter van de klankbordgroep komt deze informatie niet overeen met wat er eerder door de gemeente is gezegd.

Eind september neemt de gemeenteraad van Hardenberg een definitief besluit.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden