null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vroege vogel? Dan heb je minder kans op een depressie

Ben jij een echte uitslaper? Die extra uurtjes onder de wol zijn heerlijk, maar niet bevorderlijk voor je mentale gezondheid. Wie 's ochtends in bed blijft liggen, heeft namelijk meer kans op een depressie dan een vroege vogel.

Emma AnnaertGetty Images/iStockphoto

In bovenstaande video verteld Dr. Rutger wat je tegen een beginnende depressie kunt doen.

Ruim 32.000 vrouwen van gemiddeld 55 jaar deden mee aan een onderzoek van de Universiteit van Colorado en het Brigham Women's Hospital in Boston. Hieruit bleek dat vrouwen die vroeg opstaan 12 tot 27 procent minder kans hebben om depressief te worden dan vrouwen die zichzelf omschrijven als avondmensen.

Zonlicht maakt vrolijk

De reden? Uitslapers zien minder zonlicht dan vroege vogels. Ook blijkt dat nachtbrakers minder vaak getrouwd zijn, vaker roken en een slechter slaappatroon hebben dan ochtendmensen. Al deze factoren kunnen de kans op een depressie verhogen. Toch lijkt er volgens dit onderzoek ook buiten deze factoren om nog een link te bestaan tussen het tijdstip van opstaan en depressie.

Zo word je een ochtendmens

Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald. Wil je makkelijker op kunnen staan? Zorg er dan voor dat je genoeg slaapt, regelmatig beweegt en genoeg buiten bent. Dim 's avonds de lichten in huis en je wordt als herboren wakker!

Iedere dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor een van onze (gratis) nieuwsbrieven!

Bron: Dailymail. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden