Vrouwen en fantasy.. gaat dat samen?
Vrouwen en fantasy… Gaat dat eigenlijk samen?
“Volgens mij wel. Het schijnt dat zeventig procent van alle lezers vrouw zijn, dus ik neem aan dat een groot deel daarvan ook fantasy lezen. Bovendien krijg ik veel mails van vrouwen. De Tovenaar is ook echt een vrouwenboek, met liefde, vriendschap, romantiek. Heel vrouwelijke thema’s.”
Het is een beetje verwarrend. Want in Nederland verscheen al eerder een fantasyboek van je, ‘De terugkeer van de orks’. Dat is dus eigenlijk een vervolg op de drie Tovenaarsboeken waarvan de eerste nu net uit is?
“Ja dat klopt. De Tovenaar is eigenlijk het eerste boek dat je moet lezen als je de hele serie chronologisch wilt lezen.”
Maar De Tovenaar begint dan ook weer met een proloog waaruit duidelijk wordt dat er al een heel verleden is geweest. Een tamelijk gewelddadig en ingewikkeld stuk, om eerlijk te zijn. En ook heel on-vrouwelijk…
“Haha… dat klopt. Het vertelt het verhaal dat zich vóór De Tovenaar afspeelt, een bloederig en duister tijdperk. Het geeft inzicht in de wereld zoals die er in De Tovenaar voorstaat.”
Tolkien had 3 delen nodig om Lord of the Rings te schrijven. De bekende fantasy-schrijfster Robin Hobb maakt altijd trilogieën. En jouw Tovenaarsverhaal gaat ook een trilogie worden. Wat is dat toch met fantasy-boeken? Moeten die altijd in drie delen verschijnen?
“Drie delen vormen de ideale lengte om een verhaal echt goed te vertellen. In het eerste deel zet je de hele sfeer, de hele wereld en de karakters neer. In het tweede deel diep je de karakters uit, laat je ze dingen doorleven. En in het derde deel kom je tot een apocalyptisch slotstuk. Een trilogie geeft je de ruimte alles goed neer te zetten. Drie delen is ook de opbouw van een klassiek drama. Verhalen laten zich gewoon goed in drie delen vertellen.”
Je schrijft kinderboeken, jeugdboeken, historische romans… Hoe kwam je erbij fantasy te gaan schrijven?
“Ik heb altijd gehouden van dat genre. Ik houd, ook in andere genres, van het toevoegen van fantastische elementen. Maar het idee voor m’n eerste fantasy-boek ontstond toen ik Lord of the Rings voor de derde keer had gelezen. Ik ontdekte een kapitale fout. In het tweede deel van In de ban van de ring omschrijft Tolkien orks als egoïstische, domme en individualistische wezens. In het derde deel vormt dat zootje ongeregeld echter ineens een gedisciplineerd leger. Dat ging volgens mij niet samen. En dus gaat mijn eerste orkboek over twee ork-broers die te dom zijn om een leger bijeen te houden…”
Lees het hele interview met Michael Peinkofer. Interview Peinkofer
Daarnaast is Michael is op 24 en 25 april te zien op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens. Check: http://haarzuilens.elffantasyfair.com/.