null Beeld

Waar gaat vet heen als je lijnt?

Veel mensen hebben geen flauw benul waar hun vet naartoe gaat als ze afvallen. Nu blijkt dat overtollige kilo's niet worden omgezet in energie of warmte, maar uitgeademd via de mond.

Susan Dalstra

Tot voor kort was er nog veel onduidelijkheid wat er precies gebeurt met je lichaam als je afvalt en dus vet verbrandt. Nu blijkt dat die overtollige kilo's het lichaam verlaten via de mond. “Het correcte antwoord is dat het grootste deel van de verloren vetmassa wordt uitgeademd als koolstofdioxide”, zegt wetenschapper Ruben Meerman van de University of New South Wales.

Ontlasting

De onderzoeker verloor vorig jaar zelf 15 kilo en wilde graag weten waar die kilo’s bleven. Opvallend genoeg dacht de helft van alle 150 artsen, personal trainers en diëtisten die hij ondervroeg dat vet wordt omgezet in energie en warmte. De andere helft dacht dat de kilo's het lichaam verlieten via de ontlasting of werden omgezet in spiermassa. Dat blijkt dus allemaal anders te gaan.

Longen

Meerman bestudeerde samen met professor Andrew Brown de weg van elk atoom in het vet. Uit dat onderzoek blijkt dat lijners die 10 kilo afvallen, ongeveer 8,4 kilo daarvan uitademen via de longen. De overige 1,6 kilo vet wordt omgezet in water en dit verlaat het lichaam via de urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen. Helaas is het niet zo dat je door meer te ademen meer vet verbrandt! Dat levert alleen maar hyperventilatie op.

Volg Libelle Lijnt Lekker op Facebook.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden