Lente sneeuw mei Beeld Getty Images
Lente sneeuw meiBeeld Getty Images

Bijzonder

Waar is de lente? Er is sneeuw gevallen op 7 mei

Het is haast niet te geloven, maar in het zuidoosten van Nederland heeft het vrijdagochtend gesneeuwd. Ja echt, op 7 mei. Waar blijft toch die lente?

Demi SchoenmakersGetty Images

Het ging misschien wel om natte sneeuw, toch kleurde de omgeving van 's-Hertogenbosch en Veghel vrijdagochtend zelfs wit. Naast een pittige sneeuwbui, hagelde en onweerde het ook nog eens.

Heel bijzonder

Het is al járen geleden dat er daadwerkelijk een sneeuwdek lag in de Bilt in mei. De laatste keer gebeurde dat op 4 mei 1978. Wel dwarrelden op 23 mei 2013 in Stavoren en Lelystad nog sneeuwvlokken naar beneden. Verder lag er op 5 mei 1957 veel sneeuw. Op de Vaalserberg ontstond toen een sneeuwdek van maar liefst vijftien centimeter. Op 4 mei 2019 sneeuwde het ook in Vaalserberg, maar het ging toen om een heel dun laagje sneeuw. Kortom: dat het zo ver in het voorjaar nog in de lage delen van Nederland sneeuwt, is volgens Weeronline heel bijzonder.

Noordpool

Maar hoe kan het in de lente nog sneeuwen? Voor sneeuw in mei moet eigenlijk alles mee (of juist tegen) zitten. Wanneer er koude lucht vanaf de Noordpool komt en er buien over ons land trekken die in de nacht of ‘s ochtends vroeg vallen, bestaat er een kans op sneeuw. Overdag is het in mei vaak te warm voor natte sneeuw en krijg je enkel koude regen of hagel.

7 april ook sneeuw

Wat ook nog toevallig is, is dat het precies een maand geleden ook sneeuwde. Op 7 april viel namelijk bijna twintig centimeter op de Vaalserberg. In Oost-Brabant en in Limburg lag toen op veel plaatsen zo’n vijf à zeven centimeter.

Warme Moederdag

Komend weekend zal de temperatuur gelukkig weer stijgen. Na de sneeuw van vrijdag is de kou echt uit de lucht. Zondag kan het in het zuidoosten lokaal zelfs 27 graden Celsius worden. Het wordt naar verwachting de warmste dag van 2021 tot dusver. Hoe de temperatuur in een week tijd zo kan omslaan, lees je hier.

Je planten hebben flink wat te verduren gehad met die winterse temperaturen. Zó herken je vorstschade bij je planten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden