Waarom boos naar bed gaan echt een slecht idee is
Onze moeders zeiden het vroeger al: ga nooit boos naar bed. Wetenschappers onderschrijven die wijsheid nu.
In onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature and Communications wordt gesuggereerd dat slaap negatieve gedachtes versterkt. Die zijn daardoor in de toekomst lastiger te vergeten. "Wij raden aan dat je een ruzie uitpraat voordat je naar bed gaat. Ga niet slapen met je boosheid", zegt onderzoeksleider Yunzhe Liu van de Beijing Normal University.
Herinneringen
Uit hersenscans blijkt dat we herinneringen moeilijker ontrafelen na een lange nacht slaap. 'Nieuwe' herinneringen (van ongeveer 30 minuten oud) worden in de hippocampus werden opgeslagen - het centrum van je emoties en je geheugen. Na een goede nacht slaap worden die herinneringen 'overgebracht' naar de cortex (het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor hogere hersenfuncties als denken en actie ondernemen).
Je herinneringen worden dus eigenlijk getransporteerd naar een soort Shurgard, een lange termijn-opslag. Dat houdt in dat die ruzie en alle bijkomende gevoelens nog veel langer blijven rondzingen wanneer je ze niet al voor het slapen gaan oplost.
Posttraumatische stressstoornissen
De onderzoekers denken dat deze conclusie ook belangrijk is voor de behandeling van posttraumatische stressstoornissen. Door niet zo gestrest te slapen, kun je voorkomen dat een negatieve ervaring diep in de hersenen wordt opgeslagen. Yunzhe raadt daarvoor therapie aan waarbij eerst de herinnering wordt opgeroepen om die daarna de kop in te drukken.
LEES OOK:
- Zóveel extra calorieën eet je als je kort hebt geslapen
- Waarom samen slapen met je partner soms geen goed idee is
- Zó belangrijk is een goed hoofdkussen voor je nachtrust
VIDEO: Heb jij een partner die snurkt? Dokter Rutger geeft advies.
Bron: Netdoctor. Beeld: iStock