null Beeld

Waarom de één het veel sneller koud heeft dan de ander

November staat voor de deur, en dus dalen de temperaturen. Straks lijkt je neus er weer haast af te vriezen door de gure wind en vele neerslag. Hoewel, sommige mensen lijken daarvan weinig last te hebben. Waarom heeft de één het eigenlijk veel sneller koud dan de ander?

Demi Schoenmakers

Ten eerste hebben vrouwen het dus echt sneller koud dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de University of Maryland School of Medicine.

Mannen zijn kouder van zichzelf

De basislichaamstemperatuur bij mannen ligt iets lager dan bij vrouwen. Hierdoor kunnen ze wat beter tegen een stootje als het op koude buitentemperaturen aankomt - het temperatuurverschil is gewoonweg iets kleiner. Bovendien heeft de gemiddelde man een sneller metabolisme dan de gemiddelde vrouw. Dit zorgt voor een snellere bloedsomloop, waardoor hun lichaam sneller opwarmt.

Vrouwen hebben het sneller koud

Dat vrouwen een iets hogere basislichaamstemperatuur hebben, betekent echter niet dat ze het altijd warmer hebben dan mannen. Nee, vrouwen zijn gewoon meer gewend aan warmte door hun iets hogere lichaamstemperatuur. Daardoor hebben ze het sneller koud bij lagere temperaturen.

Vetlaagje isoleert

Mensen met een extra vetlaagje hebben het minder snel koud. Zij beschikken als het ware over een extra goede isolatielaag. Daarnaast speelt je lengte een rol. Hoe groter je bent, hoe meer huid je hebt die kan worden blootgesteld aan de kou - en hoe kouder je het waarschijnlijk zult hebben.

Slechte slapers

En heb je een nachtje slecht geslapen? Dan kun je het ook wat kouder hebben dan normaal. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad European Journal of Applied Physiology blijkt namelijk dat vermoeidheid en kou ervaren elkaar versterken.

Problemen

Als je het echt ál-tijd koud hebt, kan het ook door een medische aandoening komen. Schildklierproblemen of een ijzertekort kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je het altijd koud hebt. Als je je zorgen maakt, kun je altijd even aankloppen bij je huisarts. Maar in deze tijd van het jaar is de kans klein dat je je zorgen hoeft te maken.

Libelle website van het jaar Beeld Libelle
Libelle website van het jaarBeeld Libelle

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden