null Beeld

Waarom een sekspauze soms juist héél goed kan zijn voor je relatie

Veel koppels herkennen het ongetwijfeld: zo'n periode waarin je elkaar gewoon liever een fijne nacht kust in plaats van wat actie tussen de lakens.

Online redactie Libelle

Nu blijkt dat zo'n 'sekspauze' af en toe helemaal niet zo'n slecht idee is.

Bewustwording

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig; sex is ten slotte goed voor je relatie én gezondheid. Het ontspant je, verbindt jou en je partner en zorgt voor plezier in de slaapkamer. Waar zit ’m het voordeel dan toch in? Volgens onderzoek van de Archives of Sexual Behavior zorgt een periode waarin je geen sex hebt ervoor dat je je bewuster wordt van alles wat er in je relatie naast het 'de daad' gebeurt.

Intimiteit

Eigenlijk wil dat dus zeggen dat de intimiteit tussen jou en je partner intenser wordt. Als je een tijdje afstand neemt van sex, kan de aantrekkingskracht tussen jullie weer opleven en ontdekken jullie andere manieren van intimiteit. Je leert elkaars fantasieën beter kennen én het zorgt voor minder druk om te presteren in bed.

Vuistregel

Hoe het werkt? Allereerst zijn er geen regels voor de 'pauze': het is vooral aan jullie om je eigen richtlijnen te vinden. Wel kun je de volgende vuistregel onthouden: pak de tijd die jullie normaal tussen 2 vrijpartijen hebben zitten, maar dan keer 3. Dus als je gemiddeld 1 keer per week sex hebt, dan duurt jullie pauze dus 3 weken. Bepaal de verdere regels samen. Mogen jullie bijvoorbeeld wel samen douchen? Is masturberen toegestaan? Is dat eenmaal vastgelegd, kan het experiment beginnen.

5 tips van Rianne S. om meer uit je seksleven te halen als 50+’ er:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden