null Beeld

Waarom een sexpauze goed is voor je relatie

Samen een tijdje zonder sex: volgens de buitenwereld misschien not done, maar het kan heel verfrissend zijn. Als je maar wel met elkaar blijft praten en op een andere manier voor intimiteit zorgt.

Online redactie Libelle

Niemand heeft zijn hele volwassen leven altijd evenveel zin in sex. We kunnen wel monter roepen dat ‘50 het nieuwe 20’ is, 50 is toch echt gewoon 50, met alle vermoeidheid en veranderingen waar we het liever niet over hebben. Hoe zinvol is het om dwars tegen geen-zin-in-sex in te gaan om aan een bepaalde norm te voldoen? Het wordt er niet leuker of opwindender van. Sterker nog: er kan iets voor te zeggen zijn om 'het' gewoon een tijdje helemaal niet meer te doen.

Massaal uitgesext

In bed kan de druk hoog oplopen: doen we het wel vaak genoeg, goed genoeg en spannend genoeg? En hebben we er eigenlijk nog wel echt zin in? Volgens filosoof Wilhelm Schmidt zijn we met zijn allen een beetje 'uitgesext'. In zijn boek Sex-out stelt hij dat mensen tegenwoordig blootstaan aan een overkill aan sex en dat dit de oorzaak is dat veel mannen en vrouwen al dan niet bewust te maken krijgen met een sex-out.

"ER LIGT ZO VEEL DRUK OP SEX DAT WE GEEN ZIN MEER HEBBEN"

Geen sex, wel samen

Een oplossing hiervoor is gewoon even ophouden met sex. In sommige gevallen gaat dat vanzelf, in andere gevallen is de pauze een bewuste keuze. In álle gevallen is het belangrijk het met elkaar te bespreken: "Ik geniet er niet van, ik ben te moe, het loopt allemaal niet zo lekker in bed, dit is het zoveelste dingetje dat 'moet' – kunnen we even een pauze nemen zonder dat dit meteen grote gevolgen heeft? Belangrijk is elkaar vervolgens niet los te laten: zaken als belangstelling voor elkaar tonen en een beetje intimiteit (knuffelen, elkaar een kus geven, even aanraken en vastpakken) horen erbij, net als investeren in andere pijlers van de relatie. Denk daarbij aan het teamwork dat nodig is om het gezin op rolletjes te laten lopen, maar ook elkaar even helpen, bedanken en laten merken dat je de ander waardeert en dat hij of zij veel voor je betekent."

Wat normaal is, bepaal je zelf

"De volgende stap is dan de doorstart van het gezamenlijke sexleven. Probeer wederzijds begrip te kweken door met elkaar mee te denken. Veel mensen hebben belangstelling voor sex, maar slechts heel weinig op dezelfde manier. Verplaats je in de situatie van je partner; welke behoeftes en wensen heeft hij en vice versa? En, ook niet onbelangrijk, stel jezelf en elkaar de vraag hoe belangrijk sex voor jullie beiden is. Wat ging er voorheen lekker, wanneer werd het minder, vond je dat erg of kon je daar eigenlijk allebei best mee leven? De norm is niet wat er in de buitenwereld gebeurt, de norm is wat de persoonlijke waarheid van partners over sex is."

"BELANGRIJK: LAAT ELKAAR NIET LOS EN BLIJF MOEITE DOEN VOOR DE RELATIE"

In gesprek blijven

"We kunnen sex niet gewoon uit ons leven knippen. Als de relatie goed is, is sex geen beladen onderwerp. Dat wordt het wel als de relatie onder de maat is, of je het nu wel of niet doet, vaak of weinig." Hiermee doelt Van der Brand op het wegvallen van een van de 3 belangrijkste elementen van een liefdesrelatie. Dat zijn intimiteit, in de zin van elkaar aardig vinden, betrokken zijn bij elkaar en graag bij elkaar willen zijn. De 2e is passie, in de vorm van fysieke aantrekkingskracht en seksueel verlangen. De 3e component is verbondenheid, het besluit dat je bij elkaar wilt blijven, voor nu en in de toekomst. "In een relatie die stevig en liefdevol is, kunnen partners best een tijdje niet vrijen als dat de druk van de ketel haalt", zegt ze. "Geen probleem, mits ze het samen afspreken en er allebei achterstaan. Een mens kan best even zonder passie. Het wordt wel een probleem als geen sex er langzaam in is geslopen en als er niet over gepraat kan worden. De drempel van de slaapkamer wordt dan steeds hoger, het wordt moeilijker om de afstand te overbruggen en nog met elkaar in contact te blijven. Seksueel initiatief nemen wordt steeds 'enger' en dus wordt het sexleven niet meer op eigen kracht rechtgetrokken. Gevaar is dat het helemaal wegknippen van sex dat alleen maar verergert."

De kunst van weer gaan vrijen

"Als je een tijdje geen sex hebt, is het daarna weer spannender", zegt Schmidt. "Er valt opnieuw van alles te ontdekken aan elkaar. Daar krijgen de meeste mensen meer zin van dan 'sexen om het sexen'. Alleen dat kan al een goede reden zijn om even een sexpauze te nemen."

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten op WhatsApp ontvangen? Meld je gratis aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Kerststress veranderen in kerstsex? Liefde- en passievlogger Guusje vertelt hoe!

Tekst: Annemieke Riesebos & Ella Vermeulen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden