null Beeld

Waarom er een verband is tussen borstkanker en het drinken van melk

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt er een verband te zijn tussen het drinken van melk en het krijgen van borstkanker.

Online redactie Libelle

Wetenschappers van de Loma Linda University Health in de Verenigde Staten hebben ondervonden dat zelfs relatief matige hoeveelheden zuivelconsumptie het risico op borstkanker bij vrouwen kan verhogen.

Aantal kopjes

"Het consumeren van slechts 1/4 tot 1/3 kopje melk per dag wordt geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker van 30%", zegt dokter Fraser, auteur van de studie. "Door maximaal 1 kopje per dag te drinken, steeg het bijbehorende risico tot wel 50% en voor degenen die 2 tot 3 kopjes per dag dronken, nam het risico verder toe tot 70% tot 80%."

Uitgebreid onderzoek

Voor dit onderzoek werden 53.000 Noord-Amerikaanse vrouwen geanalyseerd. Zij waren aan het begin van het onderzoek allemaal vrij van kanker en werden bijna 8 jaar gevolgd. Zij hebben voedselfrequentievragenlijsten en vragenlijsten in moeten vullen. Daarnaast werd er gekeken naar hun achtergrond en familiegeschiedenis, gynaecologische geschiedenis, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik en hormonaal en ander medicijngebruik. Gedurende het onderzoek werden de deelnemers meerdere keren gescreend op borstkanker.

Volle of halfvolle melk

Tegen het einde van de onderzoeksperiode waren er in totaal 1057 nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt. Er werden geen duidelijke associaties gevonden tussen sojaproducten en borstkanker, onafhankelijk van zuivelproducten. Maar in vergelijking met een lage of geen melkconsumptie werden hogere inname van zuivelcalorieën en zuivelmelk wel geassocieerd met een groter risico op borstkanker. Het maakte voor de resultaten niet uit of ze volle of halfvolle melk dronken. Er werden daarentegen geen belangrijke associaties opgemerkt met kaas en yoghurt.

Hormonen

Volgens Fraser is een mogelijke verklaring de aanwezigheid van geslachtshormonen in melk. Zo’n 3/4 van de koeien is namelijk zwanger, wanneer ze de melk produceren. Van borstkanker is bekend dat het wordt beïnvloed door geslachtshormonen. Maar er is absoluut nog verder onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken. "Zuivelmelk heeft een aantal positieve voedingskwaliteiten," zegt Fraser. "Maar deze moeten worden afgewogen tegen andere, mogelijk minder nuttige, effecten. Dit onderzoek suggereert de dringende behoefte aan verder onderzoek."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science Daily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden