null Beeld

Waarom Facebook checken tijdens werk juist goed is

Soms check je stiekem even Facebook of beantwoord je een privémail tijdens werktijd. Grote kans dat je je dan schuldig voelt. Maar dat blijkt nergens voor nodig: die afleiding helpt jou juist om op de werkvloer beter te kunnen functioneren.

Fenna Witteveen

Is het werktijd terwijl je dit berichtje leest? Goed bezig. Vaak denkt men dat even voor jezelf het internet afstruinen slecht is voor je productiviteit, maar het is juist een goede manier om stoom af te blazen. Dat ontdekten psychologen van Indiana University. En dat wil je baas toch ook?

Tijd is geld

Onderzoekers namen onder de loep wat de kosten zijn van 'cyberlanterfanten', zoals dat zo leuk heet. Niets doen op het internet. Gemiddeld zijn werknemers zo'n 2 uur per dag bezig met andere dingen dan werk. In de Verenigde Staten zou dat al zo'n 77 miljard euro per jaar kosten. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel.

Facebook checken vermindert stress

De onderzoekers ondervroegen 258 werknemers over het plezier dat zij hebben op het werk, de stress die zij ervaren en over de tijd die zij online doorbrengen ter afleiding. Open deur: de werknemers die vaker stress tijdens het werk ervoeren hadden minder werkplezier. Maar de groep die soms zijn of haar Facebook checkt, had een stuk minder stress. Die kleine pauzes tussendoor zouden de situatie verlichten. En je prettig voelen op de werkvloer is natuurlijk superwaardevol voor de werkgever. Voel je dus niet schuldig als je op Facebook zit - of op Libelle.nl natuurlijk.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Quest, beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden