PREMIUMFinancieel

Waarom geld schenken een goed idee is

null Beeld Stocksy
Beeld Stocksy

Of het nu aan de kinderen, kleinkinderen, een vriendin of een goed doel is: schenken is een mooi gebaar. En wie slim schenkt, profiteert ook nog eens van belastingvoordeel.

Irene van den BergStocksy

In Nederland krijg je maar één koekje bij de koffie, wij houden niet van overdadige cadeaus en al helemaal niet van trakteren. Niet voor niets noemen ze in het buitenland het splitten van de rekening ook wel ‘going Dutch’. Toch klopt ons vrekkige imago niet met de werkelijkheid. Nederland staat op nummer acht in de World Giving Index, de lijst van meest gulle gevers. Hierbij werden alle nationaliteiten beoordeeld op drie criteria: het helpen van een vreemde, geld doneren en vrijwilligerswerk. Zo’n 53% van de Nederlanders helpt weleens iemand die ze niet kennen, 71% schenkt aan goede doelen en bijna 36% doet vrijwilligerswerk. Hoezo gierig?

Huis kopen

Omdat het tegenwoordig moeilijker is om zonder eigen geld een woning te kopen, helpen veel ouders hun kinderen bij de aankoop van een huis. Banken mogen nog maar maximaal 100% van de marktwaarde van de woning uitlenen. Dat betekent dat kopers de taxatie-, notaris- en makelaarskosten zelf moeten ophoesten. Ook voor de inrichting van de woning kun je dan niet meer bijlenen. Volgens de huidige regelgeving mogen ouders hun kind tussen de 18 en 40 jaar ruim een ton (in 2021 € 105.302,-) belastingvrij schenken, mits het wordt geïnvesteerd in zijn of haar woning.

Neef of vriend

Als eerder is gebruikgemaakt van een eenmalige vrijstelling, dan komt deze wel in mindering hierop. Dit belastingvoordeel geldt overigens niet alleen voor de kinderen. U kunt ook een neef of goede vriend helpen met een nieuw huis, mits die onder de veertig is. De ontvanger mag het geld gebruiken voor de aankoop of verbetering van een woning of voor de afkoop van erfpacht.

Verbouwing

Geen familie of vrienden met verhuisplannen? Het bedrag mag ook in een verbouwing worden gestoken. Die moet dan wel binnen drie jaar na de gift worden uitgevoerd. En de fiscus vraagt om bewijsmateriaal dat het bedrag ook daadwerkelijk is gebruikt voor verbetering of onderhoud van de woning. Druk de ontvanger dus op het hart facturen en afschriften goed te bewaren.

null Beeld

Aan de kinderen

Het meest gul zijn we naar onze eigen kinderen. Negen van de tien schenkingen die de Belastingdienst registreert, gaat van ouder op kind. Niet zo vreemd, want de fiscus heeft het behoorlijk aantrekkelijk gemaakt om geld aan het eigen kroost te geven. Per kind mogen ouders in 2021 samen maximaal € 6604,- onbelast schenken. Daarnaast geldt nog een eenmalige vrijstelling. Ouders mogen hun kinderen van 18 tot en met 39 jaar eenmalig maximaal € 26.881,- (2021) onbelast schenken. Is een kind zelf te oud, maar is zijn of haar partner wél tussen de 18 en 40, dan geldt deze vrijstelling ook.

null Beeld

Ilona Dieleman (39) kreeg een schenking van haar ouders voor de verbouwing van haar woning.

“In 2017 hebben mijn man en ik de complete benedenverdieping van ons huis aangepakt: de keuken, vloeren, plafonds, alles. Dat hadden we ook kunnen doen van ons spaargeld, maar dan hadden we daarna geen cent meer over gehad. De schenking van mijn ouders was dan ook heel erg welkom. We wisten dat die eraan zat te komen omdat mijn broer en zus ook een schenking hadden ontvangen voor de aankoop van een woning. Een schenking van je ouders krijgen vind ik niet vanzelfsprekend. Het is geld waar ze zelf hard en lang voor hebben gewerkt. Mijn ouders hadden een vee- en fruitteeltbedrijf en financieel was dit niet altijd rozengeur en maneschijn. Toch kwamen wij nooit iets tekort; mijn ouders maakten hierin bewuste keuzes. Zo gingen we nooit op vakantie, maar dagjes weg. Mijn moeder maakte lange tijd onze kleding zelf en we gingen naar de goedkoopste supermarkt. En wij moesten zodra dat mocht ons eigen geld gaan verdienen. Door die keuzes konden ze ons alle drie de afgelopen jaren een schenking doen voor de aankoop of verbouwing van onze eigen woning. Ik hoop dat wij dit later bij onze eigen kinderen ook weer kunnen doen.”

Vastleggen

Wilt u alles goed vastgelegd hebben, laat dan een schenkingsakte opstellen, waarin bijvoorbeeld kan worden opgenomen dat de schenking alleen voor de eigen kinderen is en bij een scheiding niet naar een schoonzoon of -dochter gaat. Dit kan ook worden vastgelegd in een eigen document of zelfs in het opmerkingenvak bij het overmaken, maar dan bestaat het risico dat deze informatie kwijtraakt of dat er bij een scheiding discussie over komt.

null Beeld

truc

Schenken op papier is een fiscaal trucje voor het geval er geen spaarpot achter de hand is. De schenker legt in een notariële akte (kosten: € 500,- tot € 700,-) vast dat hij een bedrag schuldig is aan bijvoorbeeld zijn kinderen. De kinderen krijgen het bedrag pas in handen als de ouder overlijdt. Een voordeel van een schenking op papier is dat zij op dat moment geen erfbelasting meer over het bedrag betalen. Het vermogen dat u aan de kinderen schenkt, hoeft u bovendien niet meer ‘op te eten’ op het moment dat u naar een verzorgingshuis gaat.

Schuld

Let wel: door dit boekhoudkundige foefje ontstaat er op papier een schuld waarover de schenker rente moet betalen. De Belastingdienst vindt 6% redelijk. Dat betekent dat als ouders op papier een ton schenken, zij jaarlijks € 6000,- aan hun kinderen moeten geven. Een schenking op papier is dus alleen verstandig als u de jaarlijkse rente ook daadwerkelijk kunt ophoesten. Deze rente is niet aftrekbaar van de belasting.

Vermogen

Omdat de papieren schenking niet direct wordt bijgeschreven op de rekening, wordt vaak vergeten dat deze ook consequenties heeft voor de inkomstenbelasting. De schenker heeft een schuld die zijn vermogen vermindert. Maar dat bedrag wordt juist weer bij het vermogen van de ontvanger opgeteld. Als het vermogen van de ontvanger boven de belastingvrije voet uit komt, moet deze vermogensbelasting betalen over de papieren schenking. Komt de ontvanger bijvoorbeeld in de bijstand, dan kan de papieren schenking ook een probleem vormen omdat de overheid dit als vermogen ziet.

null Beeld
 1. U bepaalt zelf het moment
  Vooral jonge gezinnen kunnen vaak wel een financieel steuntje in de rug gebruiken.
  Als u schenkt bij leven, kunt u dat doen op het moment dat de (klein)kinderen het geld het hardst nodig hebben.
 2. U betaalt minder vermogensrendementsheffing
  Over het geld dat u schenkt, betaalt u geen vermogensrendementsheffing. Dit is alleen interessant als u een goed gevulde spaarpot hebt. Pas boven de € 50.000,- betaalt u vermogensbelasting.
 3. Uw kind betaalt geen erfbelasting
  Kinderen betalen 10% erfbelasting over een nalatenschap tot € 128.750,- (2021); daarboven betalen ze 20 procent. Daarnaast geldt er een vrijstelling van € 21.282,- (2021). Als een deel van de erfenis al bij leven is geschonken, scheelt dat dus erfbelasting.
 4. Minder administratieve rompslomp
  Bij de afwikkeling van een erfenis komt nogal wat bureaucratie kijken. Gelukkig is dat bij een schenking veel minder. De ontvanger hoeft alleen aangifte te doen als de schenking boven de jaarlijkse vrijstelling uit komt.
 5. De ontvanger weet precies hoeveel hij krijgt
  Steeds meer erfenissen bestaan uit schulden. Het kan voor erfgenamen dus best spannend zijn om een erfenis te aanvaarden. Bij een schenking ligt dat veel eenvoudiger. De ontvanger weet dan precies hoeveel hij krijgt.
 6. U ziet wat er met het geld gebeurt
  Misschien nog wel de belangrijkste reden om bij leven te schenken: u ziet wat er met het geld gebeurt en kunt daarvan meegenieten.

Aan een goed doel

Nederlanders doneren jaarlijks tussen de € 200,- en € 250,- aan goede doelen. Onder bepaalde voorwaarden mogen we giften aftrekken van de belasting. U profiteert van belastingvoordeel als het totale bedrag dat u schenkt in een jaar hoger is dan 1% van uw verzamelinkomen, met een minimum van € 60,-. Elke euro boven deze grens is aftrekbaar tot een maximum van 10% van uw inkomen. U moet dan wel geven aan een officieel goed doel, ANBI (algemeen nut beogende instelling) genaamd. Op de site van de Belastingdienst staat een lijst met alle ANBI’s.

Periodiek
Een andere manier om te profiteren van belastingvoordeel is om periodiek te doneren. U hoeft dan niet aan de grens van 1% komen. Wel moet u vijf jaar lang een vast bedrag naar een goed doel overmaken en hiervoor een schenkingsovereenkomst ondertekenen. Deze mag u zelf opstellen. Online zijn voorbeelden te vinden.

Plannen
Komt u niet jaarlijks aan 1% van uw inkomen, dan is het slim om giften goed te plannen. Heeft u voor dit jaar al aardig wat geschonken, dan kan het gunstig zijn dat bedrag nog voor 1 januari te verhogen tot boven 1% van uw jaarinkomen. Wellicht schenkt u volgend jaar dan weer wat minder.

null Beeld

Wendy Louise Schultze (43) deed een schenking aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation nadat haar vader huidkanker kreeg.

“Toen mijn vader in 2019 te horen kreeg dat hij een uitgezaaide melanoom had, werd hij in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis geweldig opgevangen. Door hen had mijn vader weer een toekomst. Ik wilde graag iets terugdoen. Ik ben schrijfster en schreef een novelle, Kerst op Mallorca. De opbrengst daarvan doneer ik aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. In maart heb ik ruim 1100 euro gedoneerd en de verkoop gaat nog altijd door. De foundation verzekerde me dat elke cent telt. Omdat ik zzp’er ben, kan ik de donatie aftrekken van mijn winst. Dat is fijn. Maar ook als dat niet had gekund, had ik het zo gedaan. Mijn vader Ronald is in april dit jaar overleden. Hij heeft nog net de eerste donatie meegemaakt. Ik ben blij dat ik met mijn boek een steentje kan bijdragen aan onderzoek naar kanker. Voor alle vaders.”
Bestel Kerst op Mallorca (€ 9,99, Uitgeverij Wensboeken) via wensboekenshop.nl of vanaf 15 november als luisterboek (Storytel).

 • Bronnen: CBS, World Population Review
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden