null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom gewichtstoename tussen déze 2 leeftijden gevaarlijk kan zijn

Dat je gewicht wat schommelt is hartstikke normaal en niets om je druk om te maken. Toch kan een plotselinge gewichtstoename op bepaalde leeftijden op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid zijn.

Dit blijkt uit recent onderzoek dat een verontrustende uitkomst laat zien. Want wanneer je tussen je 25e en 47e flink aankomt, kan dit mogelijk vroegtijdig overlijden veroorzaken.

Chinees onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers aan de Chinese Huazhong universiteit voor technologie en wetenschap. Voor het onderzoek analyseerden de Chinese onderzoekers data van maar liefst 36.000 deelnemers. De participanten waren allemaal ouder dan de 'risicogroep', want hadden een gemiddelde leeftijd van 57 jaar.

Overlijden

Voor aanvang van het onderzoek moesten alle deelnemers op de weegschaal gaan staan. Ook werd er gevraagd naar hoeveel de participanten wogen toen ze 25 jaar oud waren én hoeveel ze wogen toen ze 47 jaar waren. Gedurende het onderzoek kwamen 10.500 deelnemers - ruim een derde van de participanten, dus - te overlijden.

Hart-en vaatziekten

De resultaten van het onderzoek zijn indrukwekkend en verontrustend tegelijk. Want wat bleek? De participanten die tussen hun 25e en 47e overgewicht kregen, hadden 22 procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Ook had deze groep 49 procent meer kans op het krijgen van hart-en vaatziekten.

Conclusie

Toch bleek uit het onderzoek dat na je 57e levensjaar ineens véél afvallen ook niet bevordelijk voor je gezondheid is. De groep die flink veel gewicht verloor, bleek namelijk 30 procent meer kans te hebben op vroegtijdig overlijden. De conclusie? Een stabiel gewicht met een gezond BMI geeft je de grootste kans op een gezonde oude dag.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Margriet. Women & Home. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden