Waarom het dragen van een mondkapje in de regen gevaarlijk kan zijn
Als je op een regenachtige dag als deze met het openbaar vervoer moet, is het verstandig om áltijd een paraplu en een extra mondkapje mee te nemen. Als je mondkapje wordt natgeregend is die namelijk helemaal niet meer zo effectief.
En dat wil je natuurlijk niet hebben.
Luchtdruppels krijgen vrij spel
Hoewel het met dit koudere weer een stuk fijner is om een mondkapje te dragen dan met een hittegolf, brengt een regenbui wel wat risico’s met zich mee. Zodra je mondkapje nat is geworden, gaat de efficiëntie en kwaliteit van je mondkapje namelijk flink achteruit. “Het mondkapje beschermt je tegen corona, onder andere tegen besmetting via luchtdruppels. Deze minuscule druppels worden tegengehouden door de statische elektriciteit van de vezels in de stof van je masker,” zo verklaart Afnor, een organisatie die de normvereisten voor Frankrijk bepaalt en opvolgt. “Als het kapje nat is, verdwijnt de statische elektriciteit echter en hebben de luchtdruppels dus vrij spel,” aldus de Afnor.
Voorzorgsmaatregelen
Deze uitspraak komt overeen met wat het Belgische Crisiscentrum onlangs nog zei. Woordvoerder Yves Stevens raadde af om een nat mondmasker te dragen “want dan verliest het veel efficiëntie en kwaliteit.” Het heeft overigens geen zin om je mondkapje thuis met een föhn te drogen, door de hitte wordt je kapje namelijk minder steriel en dus ook minder nuttig. In plaats daarvan kun je beter standaard een paraplu meenemen en een reservemasker als je de deur uitgaat.
Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: HLN. Beeld: iStock