null Beeld

Waarom het hebben van een nachtmerrie juist goed voor je is

Word je 's nachts weleens badend in het zweet wakker, omdat je een nachtmerrie hebt gehad? Behoorlijk vervelend. Toch heeft het hebben van een vervelende droom ook zo z'n voordelen.

Iedereen droomt, of je het nu onthoudt of niet. Maar waarom dromen we eigenlijk en wat is het nut van een nachtmerrie?

Verwerking

Uit onderzoek van universiteit van Montréal blijkt dat dromen een belangrijke rol spelen in het verwerken van de dag, je emoties en je geheugen. Dankzij een nachtmerrie kun je alle stress, spanningen en angsten die je de afgelopen dag hebt gehad, 's nachts een plaats geven. Kortom: nachtmerries helpen je dus om beter om te gaan met stress, concluderen de wetenschappers. Negatieve dingen en herinneringen krijgen zo een plekje.

Nieuwe inzichten

Dit betekent dat het hebben van een nachtmerrie eigenlijk juist goed is voor je geestelijke gezondheid. "We weten natuurlijk al jaar en dag dat dromen een weergave zijn van onze ervaringen overdag", legt droomexpert Tore Nielsen uit. "Maar er is meer: nachtmerries kunnen ook angsten blootleggen waarvan we niet wisten dat we ze hadden en ons zo nieuwe inzichten over onszelf verschaffen."

Opnieuw beleven

Daarnaast kunnen angstaanjagende nachtmerries helpen bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. In de psychologie wordt vandaag de dag veel gebruik gemaakt van blootstellingstherapie. Dit houdt in dat een patiënt in een veilige omgeving met zijn angst wordt geconfronteerd. Dit doet je lichaam automatisch tijdens een nachtmerrie. Het trauma beleef je zo opnieuw, waardoor je het steeds een beetje beter kunt verwerken.

Merk je dat je kind vaak nachtmerries heeft? Dit kun je ertegen doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Goed gevoel. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden