null Beeld

Waarom het heel gezond is om soms een praatje te maken met een vreemde

Of het nu in de bus of de supermarkt is: we praten de hele dag door met vreemden. Wist je dat deze korte gesprekken goed zijn voor je gezondheid?

Demi Schoenmakers

Wanneer iemand onderweg naar je werk een leuk gesprekje met je aanknoopt, is de kans groot dat je een stuk vrolijker op je werk verschijnt. Volgens hoogleraar Gillian Sandstrom van de universiteit van Essex zorgen deze korte gesprekjes namelijk ervoor dat jij je minder geïsoleerd voelt.

Zwak of sterk

Je sociale leven wordt opgebouwd uit 'sterke' en 'zwakke' banden, zegt hij. Je kunt wel raden wie er bij de sterke banden horen: je partner, familie en vrienden. Bij de zwakke groep behoort die ene kennis die je zo één keer per jaar spreekt of de kassière bij de supermarkt waar je iedere week komt.

Herkenning

"Hoe ik een sterke band van een zwakke onderscheid, is wanneer er wederzijdse herkenning is", legt Sandstrom uit. Bij zwakke banden hoef je elkaars naam niet te kennen, maar weet je wie ze zijn en je herkent elkaar."

Vertrouwen

"Deze interacties geven ons een goed gevoel, we voelen ons erdoor verbonden met mensen", gaat Sandstrom verder. "Je krijgt meer vertrouwen in de wereld en er ontstaat een groepsgevoel." We willen het gevoel krijgen dat we ergens deel van uitmaken. Bij de mensen die dichtbij ons staan hebben we dit gevoel ook, maar voelt het vanzelfsprekend. "Als we dit gevoel bij sommige vreemden niet hebben, dan ondervinden we daar negatieve gevolgen van zoals eenzaamheid."

Eenzaam

Eenzaamheid kan heel effect hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Je eenzaam voelen zou zelfs dezelfde impact kunnen hebben op onze levensduur als roken of overgewicht. "Ik denk dat de iets zwakkere banden daarbij vaak onderschat worden", zegt de hoogleraar.

Verhuizen

Hij geeft een voorbeeld: als je verhuist naar een onbekende stad, dan is het logisch dat je in het begin wat verloren voelt. Dit heeft volgens Sandstrom te maken met de zwakkere connecties. Je mist je netwerk. Bij je vorige woonplaats kende je de buurvrouw omde hoek, de kassière bij de supermarkt en de postbode. "Dit zijn kleine relaties, maar ik denk dat als je die allemaal tegelijkertijd verliest kan dit een groot verschil maken." De sterke banden blijf je natuurlijk in de meeste gevallen gewoon spreken.

Die gesprekken die je gedurende de dag hebt met vreemden, zijn dus best wel belangrijk voor ons en voor onze gezondheid.

Kom binnenkort gezellig naar de Libelle Zomerweek. Daar vind je genoeg vrouwen om een leuk praatje mee te maken. Je bestelt via Libelle nu je tickets met € 3,- korting:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden