Zonnig in Europa Beeld Getty Images
Zonnig in EuropaBeeld Getty Images

Verschilletje wel

Waarom het hier nu wisselvallig is maar in het oosten van Europa tropisch zomers

Terwijl ze in Griekenland en Italië volop van de zomer genieten, moeten wij het in Nederland doen met wat wisselvallig weer met hier en daar wat zon. Hoe kan dat verschil zo groot zijn?

Demi SchoenmakersGetty Images

Eerlijk is eerlijk: we mogen blij zijn met de zonnige dagen die we al achter de rug hebben. Toch hoopt iedereen stiekem op nog wat extra mooie, zonnige zomerdagen. Hoe kan het dat wij het met wisselvallig weer moeten doen, terwijl ze nu in Oost-Europa genieten van zomerse temperaturen?

Hoge- en lagedrukgebieden

Met amper 20 graden in Nederland en ruim 40 graden in Italië of Griekenland, zijn de verschillen op dit moment erg groot. Volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar is dat niet heel gek. Wanneer op de ene plek een hogedrukgebied is, dan is er op de andere plek automatisch een lagedrukgebied. In de buurt van een lagedrukgebied komt vaak regen en wind voor, terwijl bij hoge druk je juist volop kunt genieten van warm weer.

Noordpool en de evenaar

De straalstroom bepaalt uiteindelijk waar een lage- en een hogedrukgebied ligt. “De straalstroom kun je zien als een soort rivier op 10 kilometer hoogte die heel hard om de aarde heen stroomt, maar dan met lucht in plaats van water”, legt Middendorp uit aan RTL Nieuws. De temperaturen tussen de Noordpool en de evenaar bepalen uiteindelijk hoe hard de straalstroming rondgaat. Hoe groter het verschil, hoe harder de stroming.

Het is nu niet heel koud op de Noordpool, waardoor het verschil minder groot is. “De straalstroom is daardoor minder sterk en de windstroom begint heen en weer te slingeren.” Je kunt het volgens Middendorp vergelijken met een soort slang die beweegt.

Zwakke stroom

Het probleem nu? Lagedrukgebieden ontwikkelen en verplaatsen zich door de zwakke stroom minder makkelijk, waardoor ook hogedrukgebieden erg lang op hun plek blijven liggen. Hierdoor is het al een lange tijd erg zonnig in Oost-Europa en moeten wij het met veel regen doen.

Zo ga je voortaan vrolijk door de regen:

Bron: RTL Nieuws, Buienradar.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden