null Beeld

Waarom het slim is altijd om dezelfde tijd te sporten als je wil afvallen

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd een paar kilo kwijt te raken, weet: het is niet eenvoudig. Meer sporten bijvoorbeeld, lijkt helemaal niet zoveel effect te hebben als je je eetpatroon niet aanpast. Gelukkig hebben we goed nieuws, want dít schijnt te helpen als je wil afvallen door te sporten.

Yasmine Esser

Wil je een lager vetpercentage? Dan is het slim om altijd rond hetzelfde tijdstip te gaan sporten.

Sporten op een vast tijdstip

Wil je een gezondere leefstijl creëren voor jezelf? Raak dan niet meteen gedemotiveerd als je niet onmiddellijk verschil ziet op de weegschaal of in de spiegel. Probeer steeds 1 ding te verbeteren als je bezig bent met afvallen. Begin bijvoorbeeld met iedere keer om dezelfde tijd te sporten.

Hoe laat je sport maakt niet zoveel uit. Of je graag 's ochtends de dag begint met een rondje hardlopen of liever na werktijd gaat skeeleren, het is allemaal goed. Maar, je kunt wel het beste steeds om dezelfde tijd gaan, blijkt uit een studie van Brown Alpert Medical School.

375 proefpersonen namen deel aan het onderzoek. Zij wilden afvallen door te sporten. Conclusie: ze vielen beduidend meer af als ze steeds om dezelfde tijd in beweging kwamen.

Afvallen door sporten

De verklaring is eigenlijk simpel. Als je namelijk steeds om dezelfde tijd gaat trainen, wordt het sneller een gewoonte en zul je vaker écht gaan sporten in plaats van op de bank te blijven liggen. En je geeft er dan bovendien niet na een paar minuten de brui aan.

“Herhaaldelijk op hetzelfde tijdstip, dezelfde manier en op dezelfde plaats sporten, kan helpen om het een automatisme te maken,” schrijven de onderzoekers. Je hebt namelijk minder discipline nodig om te gaan en je gaat niet meer voor elke workout lang nadenken of je er eigenlijk wel zin in hebt. Daardoor sport je vaker en langer en zul je dus meer afvallen.

Diëtiste Wendy legt uit: zo krijg je een plattere buik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Welingelichte Kringen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden