null Beeld

Waarom het soms plotseling zwart voor je ogen wordt als je opstaat

Het kan weleens voorkomen dat het even zwart voor je ogen wordt als je opstaat. Je voelt je ook meteen een beetje duizelig. Gelukkig gaat alles na een paar seconden weer goed, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Demi Schoenmakers

Er is een eenvoudige verklaring voor het lichte gevoel in je hoofd en het zwart worden voor je ogen - of het zien van sterretjes - als je te snel opstaat. Dit komt door een plotse bloeddrukverlaging, ook wel 'orthostatische hypotensie' genoemd.

Minder zuurstof

Geen paniek! Het is niks om je zorgen over te maken, want de oorzaak van die zwarte vlekken is relatief onschuldig. Als je een lange tijd stil hebt gezeten, kan je bloeddruk tijdelijk laag zijn. Hierdoor stroomt er wat minder bloed naar je hersenen en krijgen ze dus ook minder zuurstof. Je wordt hierdoor even licht in je hoofd.

Flauwvallen

Wanneer de situatie verandert, bijvoorbeeld doordat je houding verandert door op te staan, moet je lichaam zich weer herstellen. Dit gaat vaak iets te snel, waardoor er zwarte vlekken voor je ogen verschijnen. Meestal is dit na een paar seconden weer weg.

Als het zuurstofgebrek toch aanhoudt, kun je flauwvallen. Dit is een beschermingsmechanisme van je lichaam; als je ligt, kan het bloed namelijk makkelijker naar je hersenen stromen. Wanneer je hersenen weer voldoende zuurstof krijgen, kom je weer bij en voel je je weer prima.

Andere redenen

Er zijn verschillende oorzaken waarom je last kunt hebben van een lage bloeddruk. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • MenstruatieJe kunt last hebben van een lage bloeddruk als je ongesteld bent. Je verliest dan voor een langere tijd kleine hoeveelheden bloed, maar dit kan op den duur wel zorgen voor een lage bloeddruk.
  • ZwangerHet is helemaal niet gek als je bloeddruk daalt tijdens je zwangerschap. In je placenta en ook andere organen groeien extra bloedvaatjes. Het aantal bloedvaatjes groeit sneller dan dat je lichaam extra bloed aanmaakt, waardoor je bloeddruk langzaam wat daalt. Maar dit is vaak niet iets om je druk over te maken.
  • Na een warme maaltijdAls je net een zware, warme maaltijd hebt gegeten, gaat er veel bloed naar je buik om alles te verwerken. Hierdoor is er tijdelijk minder bloed beschikbaar voor de circulatie en kan je bloeddruk dalen. Daardoor kun je je licht in je hoofd voelen, zeker als je na het eten gelijk opstaat. Je kunt beter even natafelen en 'uitbuiken'.
  • Te weinig gedronkenAls je weinig drinkt, wordt het bloedvolume in je lichaam verlaagt. De druk neemt hierdoor af, waardoor je duizelig kunt worden en een licht gevoel in je hoofd kunt krijgen. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken. Merk je dat je dit lastig vindt? Voeg dan wat zout toe aan je voeding. Zout zorgt er namelijk voor dat je meer vocht vasthoudt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet, Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden