null Beeld

Waarom het volgens onderzoek juist goed is om zout te eten

Te veel zout is niet goed voor je. Althans, daar wordt de laatste tijd vaak voor gewaarschuwd. Nu blijkt uit Canadees onderzoek dat zout ook nog iets positiefs te bieden heeft. Volgens de Canadese onderzoekers blijkt zout ons te beschermen tegen hartfalen.

Tosca de Jong

Het onderzoek pleit voor meer dan een verdubbeling van de zoutlimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie nu adviseert: van 5 gram per dag naar ongeveer 12. Wij Nederlanders zitten dagelijks zo rond de 10 gram, dus zo gek veel zout eten we eigenlijk niet. Bij de 90.000 deelnemers die aan het onderzoek deelnamen kwam een hogere kans op beroertes pas in beeld bij wie exorbitant veel zout gebruikt.

Grens

Volgens hoogleraar en voedingsdeskundige Martijn Katan is het onderzoek geen aanleiding om naar de zakken (met te zoute) chips te grijpen. "Dit zogeheten epidemiologische onderzoek weegt niet op tegen al het bewijs dat er is voor het verband tussen zout en hart- en vaatziekten. Er kunnen andere factoren meespelen bij de gezondheid van de deelnemers die niet allemaal worden meegenomen in het onderzoek. Houd de grens gewoon op 6 gram per dag", zegt hij.

Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Maar ook brood, vlees, vleeswaren, kaas en sauzen zoals sojasaus en mosterd. Tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen zit al in ons eten en drinken, dat wordt namelijk toegevoegd door fabrikanten. Maar twintig procent van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf - met het zoutvaatje - toe.

Bron: Trouw.nl / Voedingscentrum. Beeld: iStock.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden