null Beeld

Waarom het zo belangrijk is om je mondkapje na gebruik te wassen

Loop jij altijd overal braaf met een mondkapje op? Goed bezig! Hoewel: ben je wel zo goed bezig? Of je ook daadwerkelijk veilig bent met mondkapje op, dat ligt namelijk aan hoevaak je het mondmasker wast.

Tara Stokdijk

En veel mensen wassen hun stoffen mondkapjes helemaal niet vaak genoeg.

Mondkapjeshygiëne

Maak jij je er ook weleens schuldig aan? Snel je stoffen mondkapje uit je jaszak pakken en opzetten, terwijl je dat mondkapje een dag eerder ook al droeg. En tussendoor is-ie niet in de was geweest. Eigenlijk zou je het stoffen mondkapje na elke keer dragen op 60 graden moeten wassen en wegwerp exemplaren mogen écht maar een keer gedragen worden. Maar ja, de mondkapjeshygiëne schiet er nog weleens bij in.

Mondkapje vormt risico

Is dat nou allemaal echt zo erg? Het AD vroeg het aan microbioloog Marcel Zwietering. "Op individueel niveau niet. Maar dat is niet het hele verhaal rondom dit coronavirus. Als wij samen staan te praten, en we houden geen anderhalve meter afstand, is de kans klein dat er een besmetting optreedt. Maar als niemand zich aan zo'n regel houdt, gaat het snel fout. 17 miljoen keer een kleine kans leidt dan al snel tienduizend besmettingen op een dag. Daarom is het echt van belang dat we ook dit soort kleine risico's vermijden", vertelt hij.

Ellende voorkomen

Niet wassen kan dus echt schadelijk zijn: een ongewassen masker kan leiden tot een besmetting.

"Een mondkapje kan heel veel virusdeeltjes bevatten, bijvoorbeeld als je er een keer in geniesd hebt. Als er dan virusdeeltjes in zitten, kun je die alsnog naar anderen verspreiden. Het coronavirus is niet zo'n sterk virus: het blijft buiten een lichaam niet heel lang actief. Het aantal deeltjes in zo'n mondkapje neemt dus snel af. Een wasbeurt op zestig graden is genoeg om een mondkapje te ontsmetten." Kleine moeite, waarmee je een hoop ellende kunt besparen, toch?

Boterhamzakje

Ook heeft Marcel nog een tip voor het omgaan met je mondkapje tussen het dragen en het wassen door: "Pak het kapje altijd aan het elastiek, en stop het na gebruik in bijvoorbeeld een boterhamzakje. Zo voorkom je dat je jezelf besmet als je het mondkapje aanraakt."

Zo maak je binnen 1 minuut een mondkapje van een sok

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden