Waarom je de dag beter niet kunt beginnen met een kop koffie
Dat eerste kopje koffie in de ochtend is voor veel mensen heilig. Pas daarna kan de dag echt beginnen. Maar gelijk de dag beginnen met een bakkie troost is geen goed plan.
Volgens onderzoek van Steven Miller van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda heeft koffie drinken tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends nauwelijks tot geen effect. Dit heeft alles te maken met het circadiaan ritme, wat staat voor de hormonen en hun 24 uurs-cyclus. Dit ritme verschilt van persoon tot persoon, maar de zonsopgang en -ondergang hebben hier een belangrijke invloed op.
Cortisol
Dat betekent dat er gedurende de dag hormonen vrijkomen. Een daarvan is cortisol, ook weleens aangeduid als het stresshormoon. Cortisol zorgt ervoor dat je je wakker en alert voelt. Het lichaam laat dit hormoon vrij tussen 8 en 9 uur 's ochtends, 12 en 1 's middags en tussen half 6 en half 7 's avonds. Dat zijn dus de momenten waarop je van nature op je qui vive bent. Wanneer je dan ook nog eens cafeïne binnenkrijgt, wordt het effect van dat hormoon vermindert.
Timing
Daarnaast wordt ook gedacht dat koffie de aanmaak van cortisol verhoogt, wat weer slecht nieuws is voor het circadiaan ritme. Maar geen paniek: het is niet nodig om te stoppen met koffie. Alles draait echter om de timing. Het beste kan je tussen 10 en half 11 's ochtends en 2 en 5 uur 's middags een kopje drinken.
Helemaal stoppen met koffiedrinken? Bekijk hier wat er met je gebeurt.
De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.
LEES OOK:
- Dit is de reden dat koffie goed is voor je gezondheid
- Challenge: ik dronk een week lang geen koffie; en dit gebeurde er
- Dankzij deze snelle truc smaakt instantkoffie stúkken beter
BEKIJK OOK: Stelling: 2 kopjes koffie per dag is niet slecht voor je.
Bron: NeuroscienceDC. Beeld: iStock