null Beeld

Waarom je de Scandinavische gelukstrend ‘friluftsliv’ juist nu moet volgen

Voel je je een beetje opgesloten de laatste tijd? Dat is niet heel gek. Nu iedereen veel thuiswerkt, kun je soms de buitenlucht en een gevoel van vrijheid missen. Maar gelukkig is daar friluftsliv: de Scandinavische gelukstrend. 

Eva Breda

Friluftsliv is een samenvoeging van de Noorse woorden voor 'vrij', 'lucht' en 'leven'. Het betekent dus simpelweg: het vrij leven in de buitenlucht. En dat is ook precies wat de gelukstrend inhoudt. Wie leeft volgens de regels van friluftsliv neemt vaak een moment voor zichzelf in de natuur.

Gezond

Je begeven in de buitenlucht is hartstikke gezond. Natuurlijk kun je klachten krijgen als je te lang in een te koude omgeving bent. Maar het is een fabel dat je van kou verkouden wordt. Wat géén fabel is, is dat je meer vitamine D binnenkrijgt als je buiten bent, dat je zintuigen extra geprikkeld worden en dat stressgevoelens aanzienlijk verminderen. Wie zich dus maar warm genoeg aankleedt, ervaart alleen maar voordelen van een momentje in de natuur.

Scandanvië

De Scandinavische levensstijl is razend populair. Als je je bedenkt dat er in een land als Zweden slechts 20 mensen per vierkante kilometer wonen, is dat niet zo gek. Er is voldoende natuur om je in te begeven en helemaal tot jezelf te komen. In Nederland, waar per vierkante kilometer maar liefst 502 mensen wonen, zijn er misschien wat minder rustige plekjes om naartoe te gaan. Maar dat is niet eens echt nodig.

Lange boswandeling of een ommetje

Maar wat doe je dan precies als je aan friluftsliv doet? Dat is voor iedereen anders. Wie wil leven volgens het friluftsliv-principe, moet er in ieder geval voor zorgen dat hij of zij genoeg momenten in de natuur meepakt. Wat genoeg is, is heel persoonlijk. Voor de één is dat iedere dag uren door het bos wandelen, een ander heeft al genoeg aan een klein ommetje.

Simpele manieren

Voor wie het het liefst simpel aan wil pakken, is het een goed idee om iedere ochtend in de tuin te ontbijten, onder een kleedje met een warme kop thee. Of kies voor jezelf een sit spot uit. Hierbij kies je één plek in de natuur uit dicht bij huis, waar je iedere week minimaal 20 minuten gaat zitten. Gewoon om te luisteren, na te denken en een frisse neus te halen.

Actief

Voor wie liever een activiteit in de buitenlucht onderneemt, zijn er ook voldoende opties. Ga bijvoorbeeld eens het park in en probeer vogels te zoeken die je nooit eerder hebt gezien. Of kijk eens of je de boomsoorten in het park bij jou om de hoek kunt herkennen. Wie weet kun je zelfs op zoek gaan naar eetbare paddenstoelen die je 's avonds in je avondeten kunt verwerken. Kortom, er is genoeg te doen.

Voordelen

Wie zich langzaamaan overgeeft aan meer leven in de buitenlucht, ervaart de voordelen snel. Waarschijnlijk voel je je na een paar weken van friluftsliv een stuk minder stram dan na een hele dag krom zitten achter je bureau. Je voelt je opgewekter dan tijdens het scrollen op je telefoon. Je weerstand neemt toe, wie weet val je een beetje af door alle lichaamsbeweging, je hebt meer energie en voelt je overwegend gelukkiger dan wanneer je veel binnen zit. Ideaal dus nu je veel thuiswerkt.

Weer of geen weer

Ook al is de herfst begonnen en hebben we de hele winter nog voor de boeg, friluftsliv blijft een goed idee. Want weer of geen weer: de Scandinaviërs gaan gewoon naar buiten om de voordelen van de buitenlucht te ervaren. En als je toch huiverig bent voor de kou of de regen, denk dan aan dit wijze Zweedse gezegde: er bestaat geen slecht weer, slechts slechte kledij.

Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om de natuur een beetje in huis te halen. En déze plantjes kun je het makkelijkst vermenigvuldigen in huis.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden