null Beeld

Waarom je een gerimpelde huid krijgt als je (lang) onder water bent

Gerimpelde vingers en tenen na een heerlijk uurtje badderen: je herkent het vast wel. Waarschijnlijk denk je dat het nergens voor dient en vind je het alleen maar vervelend. Maar die gerimpelde huid heeft juist een verrassende en handige functie!

Anouk Bik

Heel lang werd gedacht dat een gerimpelde huid na een lang bad werd veroorzaakt door water dat onder onze huid terechtkwam en zo golfjes veroorzaakten. Je kan het dan vergelijken met een spons die te veel water opneemt. Alleen dit blijkt niet waar te zijn.

Meer grip

Uit een onderzoek van de Universiteit van Newcastle blijkt dat het een slim trucje is van moeder natuur. Zo zou je met je gerimpelde vingers en tenen meer grip hebben. Het zorgt ervoor dat je natte voorwerpen beter kunt vastpakken en het zorgt er ook voor dat je minder snel uitglijdt.

Het onderzoek

In het onderzoek moesten mensen met door water gerimpelde vingers en mensen met normale, droge vingers verschillende natte objecten oppakken. De mensen met de gerimpelde vingers konden sneller en beter de natte objecten oppakken dan de mensen met droge vingers. Bij het oppakken van droge objecten was er geen verschil. Hieruit blijkt dus dat we meer grip hebben met gerimpelde vingers en tenen wanneer deze in aanraking komen met natte voorwerpen.

Zenuwstelsel

Maar waar komt die gerimpelde huid vandaan? Wanneer ons lichaam merkt dat onze vingers lange tijd nat zijn, zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de bloedvaten in onze vingertoppen kleiner worden. Het volume in onze vingers wordt dus kleiner, maar de huid krimpt niet. En daardoor ontstaan er golfjes in de huid. Je kunt het goed vergelijken met de groeven op autobanden, waardoor ze meer grip op de weg krijgen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet vervelend dat je rimpelige vingers en tenen krijgt na een lang bad. Superhandig juist!

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Knack, NCL. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden