babypraat goed voor je relatie Beeld Getty Images/Westend61
babypraat goed voor je relatieBeeld Getty Images/Westend61

HEY BABY

Waarom je een heel gezonde relatie hebt als jullie aan ‘babypraat’ doen

Sinds je vierde of vijfde ben je in staat om complete zinnen te formuleren. Maar hoe komt het toch dat jij - of misschien mensen die je kent - al dan niet bewust babypraat gebruikt in je relatie?

Online redactie LibelleGetty Images/Westend61

Maak je in ieder geval geen zorgen - er is niets met je aan de hand. Je bent niet kinderachtig en je gedraagt je niet als een kind. Nee, het schijnt zelfs een gezonde eigenschap van jullie relatie te zijn. Ja toch, poepie?

Babypraat is goed voor je relatie

Je stem gaat een paar octaven omhoog, jullie hebben een eigen taal ontwikkeld... Babypraat is een manier om een bepaalde vorm van intimiteit in je relatie te creëren. Het versterkt zelfs jullie relatie, aldus gedragswetenschapper Clarissa Silva. Je kunt je mede hierdoor (volledig) jezelf bij je geliefde voelen.

“Het is een uitbreiding van de onvoorwaardelijke liefde die we als baby hebben ervaren om ons veiligheid te bieden en gezonde ontwikkelingsresultaten te garanderen. Babytalk weerspiegelt de wens om de ontwikkeling en stabiliteit van de relatie te versterken.”

Babytalk weerspiegelt hoe je ouders tegen je spraken

Eén van de redenen waarom jij en andere koppels zich zo fijn voelen bij babytalk is omdat het je onbewust doet denken aan vroeger. Het is een afspiegeling van hoe je ouders vroeger tegen je spraken: de eerste mensen waarmee je een band op hebt gebouwd.

“Voor veel stelletjes geldt dat hoe hechter de band wordt, hoe meer het de onvoorwaardelijke liefde van de ouder nabootst. Koosnaampjes en babypraat zijn daar een voorbeeld van.”

Het voelt vertrouwd

Voel je je veilig, geborgen, vertrouwd bij alle babytalk? Dat is niet zo gek. Als jij je niet op je gemak voelt bij iemand en indruk op iemand wil maken, zal je nooit het stemmetje opzetten. Of die gekke woordjes gebruiken. Dat jij bij je partner de spreekwoordelijke muren afbreekt en jezelf kunt zijn is één van de redenen waaraan je merkt dat je in een goede relatie zit.

Het is niet kinderlijk

“Hoewel het als onvolwassen wordt beschouwd, is babypraat een teken van een sterk partnerschap en duidt het op rijping en evolutie van de relatie”, zegt Clarissa. Het maakt geen van beiden onvolwassen, het is simpelweg een onderdeel van je relatie. Wat maakt het uit dat jullie elkaar de gekste koosnaampjes geven en een stemmetje erbij opzetten?

Het duidt op een speelse relatie

Een ‘stijf’ koppel zijn jullie waarschijnlijk niet. “De meest voorkomende redenen voor de babypraat van koppels zijn om tegelijkertijd speels, aanhankelijk en kwetsbaar te zijn.”

Natúúrlijk ben je dol op je partner, maar je staat er niet elke dag bij stil wanneer je al een tijd bij elkaar bent. Liefde- en passievlogger Guusje geeft 5 handige tips om de liefde weer te beleven.

Bron: Elite Daily

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden