null Beeld

Waarom je filet americain altijd eerst moet invriezen

Ben je dol op filet americain? Dan kun je dit maar beter eerst even invriezen. Wanneer je rauw vlees eerst 48 uur laat invriezen, worden volgens het RIVM veel minder mensen ziek.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Rauw vlees

Volgens het RIVM kan het invriezen van filet americain voordat het gegeten wordt jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. De meeste mensen hebben nergens last van wanneer ze rauw vlees, en dan vooral filet americain, eten. Maar toch kan deze infectie ernstige gevolgen hebben voor mensen die al verzwakt zijn door bijvoorbeeld een andere ziekte.

Zwanger

Ook zwangere vrouwen moeten erg opletten. Niet voor niets dat vrouwen wordt aangeraden geen filet americain te eten tijdens hun zwangerschap. Deze infectie kan namelijk leiden tot miskramen of aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij de baby's.

Invriezen

Om dit beter te kunnen aantonen, heeft het RIVM een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt. Want wat zou het opleveren als je alle filet americain voortaan minimaal 48 uur laat invriezen bij een temperatuur van 12 graden onder nul?

Minder zorgkosten

Het RIVM beweert dat de kosten voor het extra stroomverbruik veel minder hoog zijn dan de opbrengsten. Het RIVM schat de jaarlijkse besparing door het invriezen van filet americain op 10 tot 30 miljoen euro. Zo gaan bijvoorbeeld de zorgkosten flink omlaag, doordat er minder geld uitgetrokken hoeft te worden voor speciaal onderwijs, omdat er minder kinderen met aangeboren hersenafwijkingen zijn.

Dus om er zeker van te zijn dat je de infectie toxoplasmose niet oploopt, kun je de filet americain maar beter eerst even in de vriezer zetten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden