Waarom je juist niet het snelle wasprogramma moet gebruiken. Beeld Getty Images/iStockphoto
Waarom je juist niet het snelle wasprogramma moet gebruiken.Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je het snelle wasprogramma beter niet kunt gebruiken

De wasmand is nooit, maar dan ook nooit leeg. Denk je nét bij te zijn, ligt er alweer een paar sokken en een onderbroek in de wasmand. We blijven dus maar wassen, maar met welk wasprogramma doe je dat zo goedkoop mogelijk?

Geld besparen

Julia KorthoutGetty Images/iStockphoto

Het is niet alleen goed voor de portemonnee om zo zuinig mogelijk te wassen, maar ook om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden. Maar hoe zit het precies met een kort wasprogramma?

Wassen op 30 graden

Een was draaien op 30 graden kost gemiddeld 14 cent aan elektriciteit en water. Hoe warmer je wast, hoe hoger die kosten zijn. Als een was niet te vies is, kun je het best op 30 graden wassen. Dat wasprogramma is vaak sneller klaar dan het eco-programma van de wasmachine.

Kort wasprogramma: wel of niet?

Denk je energie te besparen met een kort wasprogramma? Dat kun je beter niet doen. Juist dit programma verbruikt veel energie en kost dus meer geld. Je bespaart dan wel tijd, maar de wasmachine verhoogt de temperatuur om dat verschil in tijd te compenseren. Een langer programma is dus een betere keuze.

Draai ook pas een was als de trommel vol zit. Dan draai je veel minder wasjes. Er kan meer in de wasmachine dan je denkt, dus je kunt vaak nog wel een dagje wachten tot de wasmachine echt aan moet. Kies ten slotte altijd voor het katoenprogramma in plaats van het programma van fijne was. Dat laatste programma gebruikt meer stroom en meer water.

Op de hoogste stand centrifugeren

Gooi je de was na het wassen in de droger? Centrifugeer de was dan op de hoogste stand. Droog je de was aan de lijn? Kies dan voor een lagere stand om ook hier energie mee te besparen.

Benieuwd hoe je je wasmachine het best kunt schoonmaken? Bekijk dan de video hieronder:

Bron: Milieucentraal.nl.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden