null Beeld

Waarom je iedere dag een middagdutje zou moeten doen

Voel jij je soms schuldig als je na de lunch even een half uurtje je ogen dichtdoet? Nergens voor nodig. Het doen van een middagdutje is volgens Griekse onderzoekers namelijk hartstikke goed voor je.

Anne-Flore Muller

Gun jezelf vanaf nu dus lekker een half uurtje rust in de middag als je daar de mogelijkheid toe hebt.

Middagdutje voor je gezondheid

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis. Om te kijken wat een middagdutje voor je gezondheid kan doen, volgden ze ruim 200 mensen van middelbare leeftijd met een verhoogde bloeddruk. En wat bleek? De bloeddruk van de deelnemers was na het doen van een kort slaapje met gemiddeld 5% gedaald.

Lagere bloeddruk

Uit het onderzoek kwam daarnaast naar voren dat de lengte van je middagdutje ook invloed heeft op je bloeddruk. Hoe langer het slaapje, hoe lager de bloeddruk. Voor elk uur dat je slaapt, daalt je systolische bloeddruk (de bovendruk, het hoogste cijfer bij een bloeddrukmeting) met gemiddeld 3 mmHg per half uur.

Verlaagde kans op hartaandoeningen

En dit is ontzettend belangrijk. Want een lagere bloeddruk vermindert de kans op allerlei hartaandoeningen, vertelt cardioloog Manolis Kallistratos van het Griekse ziekenhuis. “Patiënten die ’s middags langer slapen hebben dus minder medicijnen tegen een hoge bloeddruk nodig.”

Nu moedigen we je echt niet aan om iedere dag urenlang in bed te kruipen op klaarlichte dag. Maar toegeven aan je moeheid en jezelf éven een momentje rust gunnen na lunchtijd, kun je vanaf nu zonder schuldgevoel doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet, WebMD, beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden