Geef katten geen veganistisch voer Beeld Getty Images
Geef katten geen veganistisch voerBeeld Getty Images

Waarom je je kat géén veganistisch voer mag geven

Nu steeds meer mensen veganistisch eten, willen sommige baasjes dit ook doorzetten bij hun huisdieren. Maar kunnen honden en katten eigenlijk wel zonder vlees?

Demi SchoenmakersGetty Images

We bellen even met dierendokter Martijntje van der Veer-van Hussen.

Tekorten

Katten zijn van nature carnivoren, oftewel echte vleeseters. “In vlees zitten namelijk bepaalde voedingsstoffen die ze nodig hebben om zichzelf in leven te houden. Vooral de aminozuren zijn essentieel voor een kat, zoals Taurine. Dit stofje kunnen ze niet zelf aanmaken en komt alleen voor in dierlijke producten”, legt Martijntje uit. “Een tekort aan Taurine kan leiden tot blindheid en hartfalen”. Veganistische diëten raadt ze dan ook af. Deze voeding bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren of melk bijvoorbeeld. Dit kan leiden tot tekorten aan eiwit, essentiële aminozuren, ijzer, calcium, zink, vitamine A en sommige B-vitamines.

Supplementen slikken

Katten hebben in vergelijking met honden en mensen ook een hoger percentage eiwit en aminozuren in hun dieet nodig omdat hun lichaam die sneller afbreekt. Deze hoeveelheid is moeilijk te bereiken met een vegetarisch of veganistisch dieet. Daarnaast hebben ze voldoende vitamine B12 nodig. En tekort hieraan kan leiden tot een verminderde darmfunctie. Martijntje: “Er zal vast wel veganistisch kattenvoer bestaan dat aan alle eisen voldoet, maar dan moet je er vaak nog een hoop supplementen bij geven. En dan vraag ik me af: waar zijn we dan mee bezig?”

Heftige klachten

Naast tekorten aan eiwitten en essentiële aminozuren, kunnen ook vitaminetekorten optreden. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk bij celgroei en herstel. Een kat kan deze vitamine niet zelf maken uit Caroteen, dat van nature in planten en groenten zit en een tekort heeft een negatieve invloed op groei en het zenuwstelsel, met aantasting van de slijmvliezen. Verder kunnen katten door een tekort aan essentiële aminozuren en vetzuren blind worden of vacht- en huidproblemen krijgen. Je kat kan er uiteindelijk zelfs aan overlijden.

Een ander huisdier

Hoe ethisch verantwoord is het dat een baasje het voer voor zijn of haar huisdier bepaalt en daarmee mogelijk de gezondheid en welzijn in gevaar brengt? “Veel mensen zijn vegan vanuit de filosofie dat het goed is voor de wereld, maar de vraag is dan of het wel goed is voor je kat om ‘m geen vlees te geven? Nee, een kat kan echt niet zonder vlees”, gaat de dierendokter verder. “Misschien zou je met die filosofie als vegan een ander dier moeten kiezen. Konijnen zijn bijvoorbeeld van nature al veganisten.”

Hoe zit dit bij honden?

Baasjes denken vaak dat honden en katten dezelfde behoefte hebben, maar het zijn eigenlijk twee totaal verschillende diersoorten. Hoe zit het dan met honden, kunnen zij wel zonder vlees? “Ja, in principe zouden honden wel vegetarisch of veganistisch voer kunnen krijgen, aangezien het net als mensen omnivoren zijn.” Maar volgens Martijntje moet het dan, net als bij mensen, wel een uitgebalanceerd dieet zijn, waarbij ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Hier horen vaak supplementen bij. “Dus ook voor honden is het niet goed om ze alleen maar groenten te geven. Bovendien zijn honden dol op vlees, dus je maakt ze er extra blij mee.”

Tegenhanger van veganistisch voer

Wat Martijntje wel opvallend vindt, is dat er soms juist extra veel vlees in hondenvoer wordt gestopt. “Het verhaal daarachter is dat honden afstammen van de wolf en dus veel vlees nodig hebben. Dat is een soort hype nu, wat dus een tegenhanger is van het veganistisch voer”, vertelt ze. Maar wat ze daar zorgelijk aan vindt, is dat honden omnivoren zijn en dus ook andere voeding tot zich kunnen nemen, zoals groenten en granen. “De hond leeft al zólang naast de mens, dat-ie helemaal gedomesticeerd is en dus ook prima ander voer kan eten dan alleen maar vlees. Goed uitgebalanceerd voer is daarom het beste.”

Schrokt en slurpt jouw kat direct zijn brokjes en melk op als je zijn maaltje voor hem neerzet? Zo zorg je ervoor dat-ie minder knoeit:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden