PREMIUMIn één klap rijk?

Waarom je (niet) moet beleggen in Bitcoins

null Beeld

We hebben erover gehoord, gelezen en er misschien al spijt van dat we ze nog niet hebben aangeschaft: bitcoins. Een ding is zeker: als je erin investeert, moet je het goed doen. Dus: een spoedcursus cryptomunten, met 7 gouden tips.

Lydian Coppus

Dit artikel is gebaseerd op de financiële informatie bij het ter perse gaan. Het kan zijn dat de actuele toestand daarvan afwijkt.

Toen de VOC in 1602 de eerste aandelen uitgaf, betekende dit een ommekeer in de financiële wereld. Voor die tijd moest je met je businessplan aankloppen bij de koning en hopen op zijn goedkeuring voor een investering, maar nu kon iedere slimme zakenman een gokje wagen en hopen op financieel succes. Rijkdom was niet langer voorbehouden aan de adel. Ruim vierhonderd jaar later doet Bitcoin precies hetzelfde. Iedereen vindt er wat van en het levert soms verhitte discussies op, maar een ding is zeker: Bitcoin is revolutionair. Zoals alle revoluties verloopt ook deze rommelig en brengt het de nodige onrust met zich mee. Maar wie zich eraan overgeeft, kan ook plezier beleven en pionieren in een totaal nieuwe wereld.

Betalen in bitcoins

Bitcoin (afgekort BTC) is de moeder van alle cryptovaluta: het is sinds 2009 het allereerste digitale betaalmiddel dat zonder centrale bank werkt en wereldwijd miljoenen gebruikers kent. Het werkt op blockchain-technologie, een ingewikkeld en ingenieus sjoemelproof systeem. In principe is het hetzelfde als cash geld: je wisselt iets van waarde uit van persoon tot persoon, zónder dat er een derde partij (een bank of overheid) bij betrokken is. Op de site van de Europese Centrale Bank staat expliciet dat BTC géén munteenheid is. Maar inmiddels kun je wel een BMW of een espresso bij Starbucks kopen met je bitcoins. Hoewel de EU not amused is, accepteren steeds meer grote bedrijven de cryptomunt als betaalmiddel.

null Beeld

FOMO

Pas op voor impulsaankopen
FOMO (Fear Of Missing Out, dus de angst om iets mis te lopen) is de emotionele impuls waardoor mensen cryptomunten kopen als ze eigenlijk al enorm in waarde zijn gestegen (en het risico veel groter is). Probeer FOMO buying te voorkomen.

null Beeld

Rachel (43, stewardess): “De dertienhonderd euro die ik in mei investeerde in crypto was een maand later nog maar negenhonderd euro waard. Het blijft koffiedik kijken.
Ik doe niet aan daytraden zoals mijn broers, die de ene week alles in dogecoin stoppen om het de week erop te verkopen. Dan sturen ze me een appje met een nieuwe munt en de hashtag #tothemoon. Ja, daar begin ik niet aan. Ik speel op safe en houd het bij drie munten: bitcoin, cardano en ethereum. Sinds die enorme dip haal ik mijn winst er regelmatig uit, al is het maar veertig euro. Daar voel ik me relaxter bij. Ik vind het eng en ingewikkeld om geld over te boeken naar zo’n handelsplatform als Binance. Elke keer dacht ik dat ik met één druk op de knop alles kwijt was en mijn geld ergens in China zwierf. Nu handel ik via Bitvavo: overzichtelijker én Nederlands. Als er iets mis is, kan ik altijd naar hun kantoor in Amsterdam voor hulp of bij klachten.”

null Beeld

Elizabeth Plokker (38) is oprichter van The Conscious Club, waar milieu en welzijn centraal staan én je online cryptocurrency-trainingen kunt volgen. Elizabeth: “Crypto vergelijk ik nu nog een beetje met het Wilde Westen. Alles is mogelijk, maar er gaat ook veel mis. Voor mij is dit de fasering van een nieuwe technologie die uiteindelijk geïntegreerd zal worden in ons dagelijks leven.” Wij legden haar de drie grootste bezwaren tegen cryptocurrency voor.

 1. Cryptocurrency trekt criminelen aan
  Overheden en financiële instanties zouden geen grip of zicht hebben op de digitale geldtransacties. Volgens Chainanalysis, een gerespecteerd onderzoeksbureau dat in opdracht van overheden en bedrijven werkt, was slechts 0,34% (10 miljard dollar) van de cryptotransacties in 2020 crimineel. Volgens de VN gaat er jaarlijks zo’n 1,6 tot 4 biljoen dollar om in illegale praktijken. Die 10 miljard is dus een druppel op een gloeiende plaat. De conclusie: waar geld is, zal gesjoemeld worden. Plokker: “Natuurlijk wordt er ook gesjoemeld in crypto, maar zo makkelijk is dat niet. Bij cash geld is het een stuk makkelijker. Je hebt altijd een bankrekening nodig om crypto’s te kopen en je winst om te zetten in euro’s. Bovendien is het supertransparant, want iedereen kan elke transactie volgen. Misschien niet met naam en toenaam, maar er is een paper trail dankzij de blockchaintechnologie.”
 2. Bitcoin is milieuvervuilend
  Volgens onderzoekers van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) verbruikt Bitcoin evenveel energie als een klein land als Zweden. Is dat te veel? Het hangt ervan af hoe je naar Bitcoin kijkt. Vind je het een piramidespel of een middel om zwart geld wit te wassen? Dan is elke kilowatt er een te veel. Ben je een van de miljoenen die wereldwijd gegrepen is door de belofte van Bitcoin, dan is de energieconsumptie gerechtvaardigd. Het bankwezen gebruikt wereldwijd veel meer energie. Plokker: “Zo’n eerste prototype cryptomunt is log en traag, zoals alle nieuwe technologie. Nu het systeem werkt, begint de efficiencyslag en die gaat gelukkig snel. Inmiddels verloopt meer dan vijftig procent van alle transacties via groene energie en zijn er veel duurzame cryptomunten, zoals Algorand (ALGO), Polkadot (DOT) en Hedera Hashgraph (HBAR). De cryptomarkt is door het vergrootglas dat er continu op staat een katalysator voor de vraag naar meer duurzame energie.”
 3. De cryptohandel is een gokpaleis
  Plokker: “Uiteindelijk is alles in de financiële markt gokken, dus ook crypto. Het verschil is nu dat iedereen kan meedoen op een gelijkwaardige manier.” In crypto heeft iedereen, dus ook Jan Modaal, toegang tot álle informatie en wordt marktmanipulatie snel gespot. In uitvoering lijkt het op de aandelenhandel. Je investeert met een cryptomunt in een bedrijf of project. Alleen heb je als aandeelhouder inspraak, en dat is bij crypto niet het geval. Plokker: “Investeer niet zomaar, maar onderzoek eerst of een project achter zo’n munt wel solide is en bedenk hoeveel geld je bereid bent te verliezen. Want dat kan ook gebeuren.”
null Beeld

Frederique (41, eigenaar PR-bureau): “Mijn eerste crypto-munten kocht ik vijf jaar geleden voor de lol via een vriend. In april ben ik pas echt actief gaan investeren. Ik heb zo’n achttien-duizend euro geïnvesteerd, verdeeld over drieëntwintig munten. Te veel, dus. Mijn strategie verandert met de dag. Dan koop ik een of andere munt, vijf minuten later keldert de prijs en zit ik te stressen achter mijn laptop: ‘Néé! Snel verkopen!’ Het is echt een rollercoaster. Gelukkig ben ik sinds een half jaar lid van een Nederlands cryptoclubje met wie ik bijna dagelijks chat. De oprichtster sleept ons er echt doorheen. Ze waarschuwt continu dat we niet blind ergens in moeten stappen en dat we zelf research moeten doen. Ze deelt ook nieuws en geeft advies over hoe je je exit-strategie moet bepalen. Niet dat we altijd luisteren, hoor!”

null Beeld

Het klinkt vrij eenvoudig: je maakt een account aan op een crypto exchange, je stort er euro’s op en je koopt er cryptomunten van. Toch is het minder simpel dan het lijkt. Zo zijn er 13.500 munten om uit te kiezen! De 7 gouden regels van experts.

 1. Word lid van een cryptocommunity zoals The Conscious Club (theconsciousclub.com) of die van cryptoanalist Madelon Vos (madelonvos.nl), die je stap voor stap op weg helpen met online trainingen en een actieve chatroom. Een groep weet meer dan een individu en de informatie is zo waardevol dat de kosten snel zijn terugverdiend.
 2. Investeer maximaal 5% van je netto vermogen. Als je dit bedrag verliest doet het nog steeds pijn, maar het is niet onoverkomelijk. Leen nóóit geld om te investeren.
 3. Bepaal vooraf je strategie en houd je daaraan. Stel jezelf de volgende vragen: wat is mijn doel met deze investeringen? Hoeveel risico wil ik nemen? Wanneer ben ik tevreden en neem ik mijn winst? Een goede exit-strategie is: als mijn cryptomunt verdubbelt in waarde, haal ik mijn inleg eruit. Daarna speel je risicovrij.
 4. Do Your Own Research (DYOR) is een gevleugelde uitspraak in de cryptowereld. En niet zonder reden: het wemelt van de zelfbenoemde experts die beweren de volgende miljoenenmunt te hebben ontdekt, maar zorg dat je jezelf goed informeert voordat je je geld ergens in stopt. Je investeert via een cryptomunt in een bedrijf met – hopelijk – een duidelijke missie of bedrijfsplan. Zorg dat je weet wie er achter die munt zit. Lees whitepapers (een businessplan waarin techbedrijven hun filosofie en missie beschrijven) en reviews, en bepaal vervolgens of hun visie past bij jouw eigen strategie.
 5. Wacht een goed moment af en stap niet blind in. Verdiep je in de bull market en bear market-cyclus en koop niet als de markt al overspannen is. Deze klassieke termen komen van Wall Street, waar de stier (bull) staat voor een markt waarin investeerders verwachten dat prijzen gaan stijgen en de beer (bear) voor een krimpende economie en dalende prijzen. Deze markten volgen elkaar altijd cyclisch op. In een ideale situatie koop je crypto in een bear market en verkoop je op de top (of vlak ervoor, want niemand weet wanneer de top is) van de bull market, voordat de prijzen instorten en er weer een bear market begint. Een tip: wachten loont meestal.
 6. Gebruik (in het begin) Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo of Bitcoin Meester in plaats van zelf te gaan stunten op internationale handelplatforms zoals Binance of Kraken. Deze laatste zitten erg complex in elkaar en zien eruit als een op hol geslagen scorebord.
 7. Download een app (CoinGecko of FTX) waarmee je je financiële portfolio kunt bijhouden en in één oogopslag kunt zien wat jouw cryptomunten doen. Idealiter check je die app elke dag een keer, zodat je precies weet wanneer je winst kunt pakken volgens de strategie die je vooraf zelf hebt bepaald.
null Beeld

Bitcoin of altcoins

Bitcoin en ethereum zijn de grootste munten en dus de ‘veiligste’ belegging, maar altcoins (de naam voor alle cryptomunten naast Bitcoin) kunnen meer rendement opleveren, al is het risico ook groter.

375 miljoen op de vuilnisbelt

Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, is er geen fan van dat dollars, euro’s en yens kunnen worden bijgeprint wanneer het de overheid uitkomt. Het is onderdeel van de liberale grondslag van Bitcoin: geen overheidsinmenging, toegankelijk voor iedereen en absolute privacy waardoor iedereen waar ter wereld, rijk of arm, evenveel rechten en kansen heeft op een financieel onafhankelijk leven.
Dus legde Nakamoto in een whitepaper vast dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan. Op dit moment zijn er zo’n 18,8 miljoen bitcoins in omloop, in werkelijkheid is dat aantal een stuk lager. Geschat wordt dat van de 18,8 miljoen bitcoins meer dan 30% niet meer kan worden gebruikt. Omdat er geen bank of overheid tussen zit, ben je zelf verantwoordelijk voor het bewaren van je bitcoins, en daar gaat weleens wat mis. Een vergeten password, een computer die crasht: wie zijn bitcoins niet goed opslaat, is ze echt kwijt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden