null Beeld

Waarom je nu nog steeds last van muggen kunt hebben (zelfs in de winter)

De regenachtige, koude herfst heeft één groot voordeel: we zijn eindelijk van die vervelende muggen af. Of toch niet? Je zou denken dat de muggen verdwijnen als het buiten kouder wordt, maar blijkbaar zijn er ook muggen die de hele winter actief blijven.

Online redactie Libelle

Valt dat even tegen!

Schuilen

Er zijn namelijk twee soorten huissteekmuggen: de Culex pipiens pipiens en de Culex pipiens molestus. Het eerste type verdwijnt in de winter naar een beschutte plek zodat ze geen last van de kou hebben. Ze schuilen voornamelijk in schuren of de hoekjes van je huis. Het warme weer van dit jaar kan er dan wel voor zorgen dat ze af en toe tevoorschijn komen, maar ze zullen je niet steken.

Westnijlvirus

Maar dat geldt niet voor de Culex pipiens molestus. Deze mug is wat agressiever dan de gewone huissteekmug en blijft de hele winter actief. Deze mug kan dus hier en daar voor overlast zorgen. Daarnaast kan de molestus-mug het westnijlvirus overdragen. Dit gevaarlijke virus, dat door vogels wordt meegenomen en door muggen kan worden overgebracht op de mens, is onlangs bij de eerste persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Klimaatverandering

De klimaatverandering speelt vermoedelijk een rol bij de verspreiding van het westnijlvirus. Door de stijgende temperaturen en de toename van het aantal zeer warme perioden kunnen muggen en het virus zich sneller ontwikkelen, waardoor de kans op overdracht van het virus toeneemt.

Weinig klachten

Toch hoeven we ons volgens het RIVM geen zorgen te maken. Het risico om dit jaar het virus op te lopen is erg klein in Nederland. Bovendien worden de meeste mensen van een infectie met het westnijlvirus niet ziek. Zo’n 80% krijgt helemaal geen klachten en de overige mensen krijgen milde symptomen, zoals koorts en griepachtige klachten. Mensen die besmet zijn spelen ook geen rol bij verdere verspreiding van de ziekte.

Dankzij dit middel heb je geen last meer van muggen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Nature Today. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden