Waarom je op déze plekken geen rookmelder moet ophangen (en waar dan wel?) Beeld Getty Images/iStockphoto
Waarom je op déze plekken geen rookmelder moet ophangen (en waar dan wel?)Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je op déze plekken geen rookmelder moet ophangen (en waar dan wel?)

De rookmelder zou je alleen moeten horen bij brand óf als de batterij leeg is. Hoor jij je rookmelder ook op andere momenten? Gaat-ie bijvoorbeeld af terwijl er geen brand is?

Samantha de ReusGetty Images/iStockphoto

Dan heb je ’m waarschijnlijk op de verkeerde plek hangen.

Vermijd deze plekken

Waar je een rookmelder moet ophangen, is nog best lastig. Plekken als de keuken, badkamer of waar de wasmachine en/of droger staan, kun je beter vermijden. Ook boven de verwarming of tochtige plekken, zoals bij het raam of bij een ventilator kun je beter geen rookmelder plaatsen. In een rookmelder zit een lichtgevoelige cel, die reageert als het licht onderbroken wordt. Als de rookmelder dan bijvoorbeeld dicht bij de douche hangt, dan kan het stoom ervoor zorgen dat het licht wordt onderbroken. Dit zorgt er dan weer voor dat de melder afgaat.

De beste plek voor je rookmelder

Maar waar moet je dan wél je rookmelder plaatsen? Het is handig om hem op het plafond te hangen in een gang. Als er een lamp hangt, moet de melder daar 30 cm vanaf hangen. Wil je hem in de nok van een zolder hangen? Doe dat dan 90 cm vanaf de nok. Dit moet omdat er boven in de nok geen luchtstroming plaatsvindt. Dan zal het te lang duren voor de rook de nok bereikt. In de slaapkamer is het ook handig om er een te hangen, zorg er dan wel voor dat hij niet dicht bij het raam zit.

Schoonmaken

Wat je nog meer moet weten over een rookmelder, is dat de batterij al na een jaar vervangen moet worden en de rookmelder zou ook eens in de zoveel tijd schoongemaakt moeten worden. Stofophoping kan er namelijk voor zorgen dat de melder minder goed functioneert. Ook is het handig om tijdens het batterij verwisselen te testen of de rookmelder nog werkt.

Oeps: iets aan laten branden? Zo verdwijnt die nare geur

Bron: Brandweer

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden